Meyve ve sebzeler kansere karşı koruma sağlayabilecek besinlerle doludur. Kanser riskini azaltmak için genel sağlıklı bir diyetin parçası olmalıdır. Koyu yeşil, kırmızı ve turuncu sebzeler ve çeşitli renklerde bütün meyveler kansere karşı koruma sağlamak için önerilir.

TAM BİR KORUMA

Meyve ve sebze açısından zengin beslenen kişilerde; ağız, gırtlak, yemek borusu, karın ve akciğerlerde yaşanabilecek kanserler de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riski daha düşüktür.

YÜZDE 21 AZALIR

Kuruyemişler kanser karşıtı özelliklere sahip yüksek miktarda besin içerir. Araştırmalar, günlük 28 gram kuruyemiş tüketmenin kanserden ölme riskini %21 oranında azalttığını göstermektedir.

BİR PORSİYON BİLE

Baklagillerde (mercimek, kuru fasulye ve bezelye gibi) bulunan lifin, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekleyebileceği ve kansere karşı koruyabileceği yönünde kanıtlar vardır. Ancak konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Tam tahıllar; kepek, tohum ve endosperm de dahil olmak üzere önemli bileşiklere sahiptir. Bulgur, yulaf ezmesi ve esmer pirinç de sizi kanserden koruyabilir. Zamanla tam tahıl tüketimi daha düşük genel kanser riskiyle ilişkilendirilir. Günde bir porsiyon tam tahıl bile kanser riskini azaltabilir ve koruma porsiyon sayısıyla birlikte artar.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül