Yeni bir çalışma; obezite ve aşırı yemenin belirli bir tür bağırsak bakterisi tarafından tetiklenebileceğini ileri sürdü. Bilim insanları, yeni bulguların gıda bağımlılığı ve diğer yeme bozuklukları için daha ileri tedavilere yol açabileceğini söylüyor. Çalışmanın yazarlarından biri olan İspanya'daki Pompeu Fabra Üniversitesi'nden Profesör Elena Martin-Garcia, "Şimdiye kadar, bu davranış bozukluğunun altında yatan mekanizmalar büyük ölçüde bilinmiyordu" açıklamasında bulundu.

Bakan açıkladı: 1 milyar 879 milyon 139 bin lira hesaplara aktarıldı! Bakan açıkladı: 1 milyar 879 milyon 139 bin lira hesaplara aktarıldı!

İKİ GRUBA AYRILDI

Çalışma önce fareler üzerinde, ardından da insanlar üzerinde gerçekleştirildi. İnsanlar iki gruba ayrıldı: Yemek bağımlısı olanlar ve olmayanlar. Gıda bağımlısı olanlarda Actinobacteria filumu ve Blautia bakterilerinde azalma, Proteobacteria filumu bakterilerinde ise artış görüldü. Bağırsak bakterileri aşırı yeme dürtülerini bağırsak-beyin ekseni yoluyla kontrol edebilir. Bu, bağırsakları ve beyni birbirine bağlayan karmaşık bir iletişim ağıdır. Bağırsak bakterileri, ruh halini ve iştahı düzenlemek için gerekli olan serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterleri bu eksen aracılığıyla üretebilir. Bu bakterilerin dengesi bozulduğunda iştahın artmasına ve aşırı yemeye yol açabilir.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül