Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan baklava, özellikle bayramların vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Geleneksel olarak yapılan bu tatlı, ince hamurlar arasına yerleştirilen ceviz veya fıstık ile harika bir uyum sağlar. Ev yapımı baklavanın eşsiz tadı ise başka hiçbir tatlıda bulunmaz.
Bayramın tadı, ailenin bir araya geldiği, sevgi ve paylaşımın doruk noktasına ulaştığı bir zaman dilimidir. Bu özel günlerde sofralar, tatlılarla şenlenir ve misafirlerinize en lezzetli ikramları sunmak istersiniz. Osmanlı mutfağından bu yana özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan baklavanın yapılması uzun ve zahmetli olsa da yerken aldığınız lezzeti bir harika. Ramazan Bayramı gelmişken bizlerden sizlere baklava tatlısı tarifi hediyemiz olsun. Hem misafirlerinizi şaşırtacak, hem de sevdiklerinize muhteşem bir lezzet deneyimi sunacaksınız. Şimdi gelin, bu özel tarifle evinizde bayramın tadını çıkarın.
YAPIMI İÇİN MALZEMELER
Şerbeti için:
1 litre su
1 kilogram toz şeker
Yarım limonun suyu
Hamuru için:
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
75 gram tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım kaşık limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 4,5 su bardağı un
Üzeri için:
250 gram tereyağı,1,5 su bardağı sıvı yağı, 750 gram nişasta
Arası için: Fındık, Fıstık, Ceviz
Şerbetini hazırlamakla başlayın. Şeker ve suyu tencerede 30 dakika kadar pişirin. Karışım kaynadıktan sonra limonun suyunu ilave edip güzelce karıştırın. Şerbetiniz hazır, soğumaya bırakın.
Baklava hamurunu yapmaya başlayalım:
* Yumurta, sıvı yağ, yoğurt, tereyağı, sirke, kabartma tozu, limon suyu ve tuzu derin bir kapta güzelce çırpın. Daha sonra yavaş yavaş unu ilave edin. Oldukça yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
* Hamuru dört eşit parçaya bölün. Bir hamur parçasına nişasta serpin ve merdane kullanarak açabildiğiniz kadar açın. Açtığınız hamurun bir ucuna bolca nişasta sürün ve katlayın. Daha sonra diğer bir ucuna da bolca nişasta sürüp katlayın. Hamur zarf şeklini alacak şekilde nişasta sürme ve katlama işlemini 2 kere daha devam ettirin. Zarf şeklini verdiğiniz hamuru dinlendirmek için kenara alın. Bu işlemleri diğer üç beze için de tekrarlayın. Bütün bezeleri 20 dakika kadar dinlendirin.
* En önce açtığınız hamur bezesinin üzerine biraz nişasta serpip merdaneyle açın. Açtığınız hamuru tepsinizin boyutunda kesin. Hamuru tepsiye yerleştirin. Fazla kalan parçaları da hamurun üzerine koyun. Açtığınız ikinci hamur parçasını da yerleştirdikten sonra baklavanın içine koyacağınız fındık, fıstık veya cevizi hamurun üzerine güzelce serpiştirin. Bu işlemi diğer iki hamur bitene kadar yapın. Baklava tepsinizi dilediğiniz şekilde dilimleyin.
* Üzeri için kullanacağınız tereyağını eritin. Eritilmiş tereyağını baklava dilimlerinin üzerine dökün. Daha sonra sıvı yağını da tatlının üzerine gezdirin. Baklava tepsisini önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirmeye başlayın. Pişirme esnasında ilk 20 dakikadan sonra fırının derecesini 170 dereceye ayarlayın. Baklavalarınız yaklaşık 2 saat içinde pişecektir. Baklavalarınız piştikten sonra soğuması için biraz dinlendirin. Soğuyan baklavaların üzerine önceden hazırladığınız soğuk şerbeti dökün.
PÜF NOKTASI
Tatlınızın daha çıtır olması için bu aşamada baklavaların ve şerbetin kesinlikle sıcak olmamasına özen gösterin. Baklavaları 3 saat dinlendirdikten sonra hemen servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.