Kurban Bayramının olmazsa olmazı kavurmaya sofranızda yer açmaya hazır mısınız?  

Gazete Yazıyor Sevilay Aras’ın mutfağına misafir oldu. 

İşte, size kurban etinden kavurma yapmanın en basit tarifi. Anlatması bizden yapması sizden…

Malzemeler:
500 gram kurban eti (isteğe bağlı olarak dana veya kuzu)
2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı ( Tercihen kuyruk yağı)
1 büyük soğan, doğranmış
3 diş sarımsak, ezilmiş (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı tuz
Taze doğranmış maydanoz (servis için)
Yapılışı:
1- Kurban etini, temiz bir kesim tahtasında uygun parçalara kesin. Küp şeklinde doğrayarak veya ince dilimler halinde hazırlayabilirsiniz.
2- Geniş bir tavaya sıvı yağı ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Yağ ısındığında doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
3- Kavrulmuş soğanlara ezilmiş sarımsakları ekleyin ve kısık ateşte birkaç dakika daha kavurun. Sarımsak kokusu yayılana kadar karıştırın.
4- Doğradığınız kurban etini tavaya ekleyin ve etlerin her tarafının kahverengi olması için ara sıra karıştırarak yüksek ateşte kavurun. Bu aşamada etlerin suyunu salıp çektiğini göreceksiniz.
5- Etler kahverengi olduğunda, toz kırmızıbiber, karabiber ve tuzu ekleyin. Tüm malzemelerin ete iyice karışması için karıştırın.
6- Ateşi kısık hale getirin ve etleri ara sıra karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika daha pişirin. Etlerin iyice yumuşaması ve baharatların ete işlemesi için zaman tanıyın.
7- Pişirme süresi tamamlandığında, et kavurmanız servise hazır olacak. Üzerine taze doğranmış maydanoz serpip sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
Pilav, cacık veya salata gibi yanında servis edebilirsiniz.
Not: Bayram kavurması tarifi isteğe bağlı olarak değiştirilebilir. Bazı yörelerde biber, domates veya yeşil soğan gibi malzemeler ya da sadece baharatlar eklenerek farklı tatlar elde edilebilir. Kendi zevkinize göre tarifi özelleştirebilir ve lezzetini artırmak için baharatlar kullanabilirsiniz.
Keyifli bir yemek dileriz. Afiyet olsun!

SENAY GÜNCAVAR
Editör: Funda Işık