Özellikle sıcak havalarda bayılma oranlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Ayakta dururken, ağırlığınızı sadece bir bacağınıza vermeyin. Baş dönmesi hissetmeye başlarsanız bacaklarınızı çapraz hale getirin. Kalçalarınızdaki ve bacaklarınızdaki kasları sıkın. Bu gerçekten bayılmayı önlemeye yardımcı olabilir.

ANİ DURUŞ DEĞİŞİKLİKLERİ

Ayrıca alkolden ve ani duruş değişikliklerinden kaçının. Bayılırsanız mutlaka bir sağlık uzmanına danışın. Bayılmanın nedenini belirlemek her zaman kolay değildir. Bayılma birden fazla kez meydana gelirse, sağlık uzmanınız tuz ve su alımını artırmayı önerebilir ve semptomları yönetmeye yardımcı olmak için ilaç yazabilir.

GENELLİKLE İYİ HUYLU

Egzersiz de sıklıkla önerilir. Bayılma genellikle iyi huylu olsa da (özellikle genç hastalarda) kontrolden geçmek önemlidir. İyi ve yeterli seviyede su tükettiğinizden emin olun. Aşırı sıcağa maruz kalmak ve uzun sıcak duşlar yapmak sıkıntılıdır. Uzun süre aç kaldığınız takdirde de bayılma ihtimaliniz artar.

YAZ SICAKLARINA DİKKAT

Fizyologlar, nörologlar ve kardiyologlar uzun zamandır insanların ayakta dururken kan basıncını nasıl düzenlediklerini ve bilincini nasıl koruduklarını inceliyor. Ayağa kalkıldığında kan basıncında ani bir düşüş olur ve vücut bu düşüşe yanıt vermelidir. Normal yanıt, kan damarlarının daralması, kalp atış hızının artması ve kan dolaşımına çeşitli hormonların salınmasını içerir. Ancak çeşitli tetikleyiciler bazen bu hassas ayarlı tepkiyi bozabiliyor ve yaz sıcakları kan basıncını düzenlemeyi daha da zorlaştırıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ