İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir talebine ilişkin karar duruşmasında karar okundu. Divan, İsrail'den Gazze Şeridi'ndeki ölüm ve hasarı kontrol altına almaya çalışmasını talep etti, ancak ateşkes emri vermekten kaçındı.
"DAVANIN AÇILMASI İÇİN YETERLİ İHTİLAF KANITI VAR"
Oturum Başkanı Yargıç Joan Donoghue kararı açıklamadan önceki konuşmasını gerçekleştiriyor. Donoghue, Divan'ın davada acil durum önlemleri konusunda karar verme yetkisine sahip olduğunu söyledi. Yargıç, davanın görülmesi için yeterli ihtilaf kanıtı bulunduğunu ve mahkemenin davayı düşürmeyeceğini açıkladı. Öte yandan Yargıç Donoghue, İsrail'e yönelik bazı iddiaların Soykırım Sözleşmesi hükümleri kapsamına girdiğini söyledi.
Yargıç Donoghue, mahkemenin İsrail tarafından yürütülen askeri operasyonun çok sayıda ölüm ve yaralanmanın yanı sıra evlerin büyük ölçüde yıkılmasına, nüfusun büyük çoğunluğunun zorla yerinden edilmesine ve sivil altyapının büyük zarar görmesine neden olduğunu belirttiğini söyledi.
Donoghue, "Mahkeme acil bir durum olduğu tespitinde bulunmuştur ve telafisi mümkün olmayan sonuçların gerçekleşmesini engelleme niyetindedir. Mahkeme, talep edilen hakların bir kısmının uygulanmasının gerekliliğine işaret etmektedir" dedi.
ATEŞKES EMRİ YOK
Uluslararası Adalet Divanı, Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmetti. Mahkeme, ayrıca bu kararın İsrail için uluslararası yasal yükümlülükler doğurduğuna ve İsrail'in ihtiyati tedbirlerle ilgili 1 ay içinde rapor vermesine hükmetti.
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nde yasaklanan fiillerin işlenmemesi için gerekli önlemleri alması gerektiğine hükmetti ve İsrail'i askeri operasyonları durdurmaya çağırdı.
Divan, İsrail'den Gazze Şeridi'ndeki ölüm ve hasarı kontrol altına almaya çalışmasını talep etti ancak ateşkes emri vermekten kaçındı.
NE OLMUŞTU?
Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuyla 1948’de imzalanan BM Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık’ta Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmuştu. Dava, talep edilen ihtiyati tedbir kararları yönünden 11-12 Ocak'ta görülmüştü. Bugüne kadar Uluslararası Adalet Divanı'nda hiçbir devlet, soykırımdan suçlu bulunmadı.