Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’deki mülteci sorununa ilişkin farklı zamanlarda çelişkili açıklamalarda bulunarak dikkat çekti. Daha önce a Haber'de katıldığı bir programda, "Türkiye'nin mülteciye ihtiyacı var, yaşlanıyoruz. Dua edelim ki bünyemiz bu yaşlılığı kaldırmaya müsait" şeklinde görüş bildiren Ortaylı, mülteci krizinin ülke için bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapmıştı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: Dünya Türkleri bekliyor

Ancak, Candaş Tolga Işık’ın YouTube'daki Kafa TV kanalında sunduğu ‘Cahille Sohbeti Kestim’ programında Ortaylı, önceki görüşlerinden farklı bir tavır sergiledi. Işık’ın "Türkiye'deki göçmenler sığınmacılar topluma uyumlu insanlar mı?" sorusuna Ortaylı, "Bazıları uyumlu ve gerekli, bazıları değil.



Özellikle Suriyeliler uyumsuz ve ahlaki normlarımızla uyuşmuyor. Gönderilmeliler. Ne onlar mutlu olabilir ne de biz burada huzur içinde olabiliriz. Bir şekilde kendi memleketlerine dönmeleri gerekiyor. Kendi ülkelerini savunamayan bir kitleyle neden vatandaşlık ilişkisi kuralım?" diyerek mültecilere yönelik sert bir eleştiri getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ