Vatandaşların bankacılık işlemlerinde ödediği ücretler ve komisyonlar, 1 Şubat itibarıyla değişti. Özellikle EFT ve FAST ücretleri, kredi kartı aidatları, nakit avans faizleri ve otomatik fatura ödeme masraflarında belirgin artışlar yaşandı. Bu durum, bankacılık hizmetlerini kullanan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Bankaların bu zam kararı, tüketiciler arasında tepkilere neden olurken, bankacılık sektöründeki rekabetin azalması ve maliyetlerin artması gibi faktörlerin bu duruma yol açtığı düşünülüyor.

FAST ve EFT Ücretlerinde Şok Artış

7/24 para transferi imkanı sunan FAST sistemindeki günlük transfer limiti 100 bin TL'ye yükseltilirken, bu hizmetin ücretlendirmesi de değişti. FAST ücreti vergiler dahil 4.66 TL'den 6.39 TL'ye yükseldi. Mobil bankacılıktan yapılan 20 bin TL'lik bir FAST işleminde 12.80 TL alınırken, ATM'den yapıldığında 44.68 TL, şubeden yapıldığında ise 64 TL tahsil ediliyor. EFT ücretlerinde de benzer artışlar yaşanırken, mobil ve internet bankacılığı üzerinden yapılan EFT işlemlerinde 304 bin 801 TL ve üstü için 159.97 TL ücret alınmaya başlandı.

Kredi Kartı Aidatları ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi

Standart kredi kartları için aidatlar 600 TL'den başlıyor ve 1.200 TL'yi aşabiliyor. Ek kartlardan ise 250 - 300 TL arasında aidat alınıyor. Kayıp veya çalıntı nedeniyle ilk iki kart yenilemesinde ücret alınmazken, üçüncü yenilemeden itibaren 80 - 150 TL arasında bir ücret kesiliyor. Banka kartı yenileme ücreti ise yaklaşık 50 TL olarak belirlendi. Nakit avans faizi yüzde 5 olarak uygulanırken, BSMV ve KKDF vergileriyle toplam maliyet yüzde 6'yı aşıyor. Gecikme faizi ise yüzde 5,30 (vergilerle yüzde 6,4) olarak belirlendi.

Otomatik Ödemelerde Ek Maliyetler

Karavanke Tüneli’nde altyapı tamamlandı, araç geçişleri 2026 yılında başlayacak Karavanke Tüneli’nde altyapı tamamlandı, araç geçişleri 2026 yılında başlayacak

Su, elektrik, internet gibi faturalar kredi kartı ile ödendiğinde, ekstrenin son ödeme tarihine kadar nakit avans faizi uygulanıyor. Bu oran, vergiler dahil yüzde 6'yı aşıyor. SGK gibi kurumlara yapılan prim ödemelerinde ise yüzde 3'e varan ek ücret kesiliyor. "Artı Para" veya "Avans Hesap" üzerinden yapılan otomatik ödemelerde de benzer maliyetler ortaya çıkıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ