E-Devlet ve banka şifreleri büyük tehlike altında. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, 10 milyara yakın parolanın sızdırıldığını belirterek şifrelerin acilen değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Şifrelerinizi tahmin edilmesi zor, karakter ve rakam içeren yeni şifrelerle değiştirin ve iki faktörlü doğrulamayı etkinleştirin. Bu önlemlerle veri güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
 

Bir hacker sitesinde geçen hafta 10 milyara yakın parolanın yer aldığı listenin paylaşılması herkeste endişe yarattı. 10 milyara yakın şifrenin sızdırılmasının ardından “Veri güvenliğimizi nasıl sağlayabiliriz?” sorusu akıllara geldi.

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile görüşen Hürriyet yazarı Fulya Soybaş, “E-Devlet ve bankalar dahil tüm şifrelerinizi hemen değiştirin” başlıklı yazısında önemli detaylara yer verdi.

Demircan, alınması gereken güvenlik önlemlerini şöyle anlattı: Hiçbir siteye girmeyin, adınızı aratmayın. Başka dosyaları tıklama, hacklenme ihtimalini arttırıyor.

“ŞİFRENİZİN BİR KISMINI VEREMEZ”

Hiçbir kurum şifrelerinizi göremez ve telefon işlemlerinde “şifrenizin belirli bir kısmı şudur” demez, diyemez. Bu şekilde bir telefon görüşmesi yaparsanız, inanmayın!

İKİ FAKTÖRLÜ KORUMAYI AÇIN

Acilen tüm şifrelerinizi, tahmin edilmesi zor- içinde karakter ve rakam olacak şekilde, yenisi ile değiştirin. Banka, sosyal medya ya da e-posta şifreleriniz birbirinden farklı olsun. Zira, bir şifre ele geçirilirse diğer platformlarda da o şifreler denenecektir. Tanıdığınızdan gelse dahi hiçbir linki tıklamayın! Ayrıca 3-6 ayda bir şifrelerinizi yenisi ile değiştirin. Bir de iki faktörlü doğrulamayı açmayı unutmayın!

Kaynak: HABER MERKEZİ