Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya fenomeni 'Diamond Tema' hakkında devam eden soruşturma ve yapılan eleştirilere ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Bakan Tunç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti demokratik toplumlarda olmazsa olmaz şartlardandır. Devletler iç hukuklarında bu özgürlüğü sağlamaya çalıştıkları gibi, uluslararası hukuk düzenlemelerinde de bu hak koruma altına alınmıştır.

Anayasamızın 25. ve 26. maddeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi, BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'nin 19. maddesi bu hakkın kullanılması ve sınırlamalarına ilişkin detayları düzenler.

Bu hürriyetlerin kullanılmasının bazı sınırlamalara tabi olabileceği belirtilmiştir. Bunlar arasında millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması gibi amaçlar bulunmaktadır.

Sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında başkalarının haklarına ve itibarına zarar verebilecek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edebilecek veya dini değerleri aşağılayabilecek ifadelerin TCK 216 gereğince cezalandırılacağı açıkça belirtilmiştir.

Son zamanlarda bazı sosyal medya platformları ve basın yayın organlarında Peygamberimize yönelik İfade özgürlüğü sınırlarını aşan, karalayıcı ve çirkin ifadelerin kullanılması nedeniyle başlatılan adli soruşturmaların eleştirilmesi, yasal süreçte değerlendirilecek olan suçun mahiyetini anlamaktan uzaktır.

Bu süreçte adaletin tecellisi için Cumhuriyet Savcılarımız ve bağımsız mahkemelerimiz görevlerini tarafsız ve bağımsız bir şekilde yerine getirecektir."

tt

Kaynak: HABER MERKEZİ