Bursa'nın Keles ilçesinde, ahududu hasadı bu yıl hava koşullarının etkisiyle 20 gün erken başladı. Organik topraklarda yetişen ahududular, el emeğiyle tek tek toplanıyor ve kilogramı 60 TL'den alıcı buluyor. Çiftçiler, olgunlaşma sürecinin hızlanması nedeniyle erkenden hasada başlamak zorunda kaldı. Keles'te aile işletmelerinin yönettiği ahududu tarlalarında mevsimlik işçi bulunamaması da sorunlara yol açıyor. Çiftçiler, hava şartlarının düzelmesi ve iş gücü sıkıntısının giderilmesiyle hasadı tamamlamayı umuyor.
 

Türkiye'nin önemli sevilen meyvenin üretim bölgelerinden biri olarak dikkat çeken Bursa'nın dağlık ilçelerinden Keles'te de ahududu hasadı beklenenden 20 gün daha erken başladı. Hava koşullarının etkisiyle meyveler beklenenden önce olgunlaşınca çiftçiler, erkenden harekete geçerek hasat yapmak zorunda kaldı.

Çiftçiler, olumsuz hava şartları sebebiyle ahududuların hızla olgunlaştığını ve bu durumun hasat zamanlamasını etkilediğini belirtiyor. Keles'te çoğunlukla aile işletmelerinin yönettiği ahududu tarlalarında mevsimlik işçi bulunamaması da sorunlara yol açtığı vurgulandı.

"60 TL'DEN ALICI BULUYOR"

Hasat edilen ahududuların kilogram fiyatının bu yıl 60 TL olarak belirlendiği kaydedildi. Yaz ve sonbahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan ahududu, yüksek fiyatıyla adından söz ettirirken piyasada talep görmeye devam ediyor.

Çiftçiler, önümüzdeki günlerde hava şartlarının düzelmesi ve iş gücü sıkıntısının giderilmesiyle birlikte ahududu hasadını sorunsuz bir şekilde tamamlamayı umuyorlar.

Hava şartlarından dolayı ahududuların bu sene erken olduğu aktaran Ali Dündar ürünün ziyan olduğunu söyledi.

BOL BOL REÇELİ YAPILIYOR

Kendi bahçesinde ahududu yetiştiklerini belirten Dündar, organik topraklarında ahududu olduğunu ve 2 çeşit ahududu olduğunun bilgisini paylaştı.

Normal ahudududan en çok reçel yapıldığını kaydeden Dündar, bu ahududunun her yerde bulanamayacağın dile getirdi. Bu sene ahududunun kilogramının 60 liradan sattıklarını ve hava şartlarından dolayı meyveler birden olduğunun altını çizen Ali Dündar “Ahududunun olmasına daha 20 gün vardı. Yetiştiremiyoruz, mahsuller dökülüyor. Eleman bulma sıkıntısı çekiyoruz. Köyler bitiyordu; insanlar dinleniyordu, ondan sonra ahududu topluyorduk. Bizim mahsulümüz ziyan olmuyordu. Şimdi ziyan oluyor. Dökülüyor ama yapacak bir şeyimiz yok. Esinti olduğu için ahududu erken oldu. Elimizden geldiğince topluyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ