BMJ'de yayınlanan ve 2004-2008 yılları arasında Çin'de 500.000 yetişkini takip eden 2015 tarihli bir çalışma, önemli bir durumu ortaya çıkarmıştı. Araştırmacılar günlük olarak baharatlı yiyecekler yiyen kişilerin, haftada bir kez baharatlı yiyecek tüketenlere kıyasla %14 daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu buldu.
DAHA FAZLASI ŞART
Burada birçok etken var. Çünkü bu yiyeceklere genellikle antioksidan, iltihap giderici ve vitamin içeren baharatlar (zerdeçal gibi) ekleniyor. Ayrıca, baharatlı yiyecekler genellikle baharatın kaynağı olan (biber gibi) sebzeler açısından zengindir. Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
ACI BİBER ETKİSİ
Baharatlı yiyeceklerin bir diğer faydası da, iltihap önleyici etkileri sayesinde kalp ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilmesidir. 2020 Amerikan Kalp Derneği araştırması, acı biber yiyen kişilerin kalp hastalığı ve kanserden ölme risklerinin önemli ölçüde azaldığını göstermiştir.
İŞLERİ HIZLANDIRIR
Baharatlı yiyecekler yemenin metabolizmayı hafifçe hızlandırmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. Bağırsak hareketliliği daha yavaş olan kişiler için baharatlı yiyecekler işleri hızlandırabilir.