Bir bebeğe bakmak gerçekten çok zordur. Ebeveyn olmak, yaşamdaki önceliklerin yeniden düzenlenmesini mecbur kılar ve günlük hayatı tamamen değiştirir. Anne-babalık aynı zamanda sıkıcı, tekrarlayıcı, yalnız ve yorucu da olabilir.

Doğumlarda genellikle annelere yoğunlaşılsa da yapılan araştırmalara göre; babaların durumu da pek rahat değil. Çünkü yeni bebeğin dünyaya gelmesinin ardından ağırlıklı olarak sorumlulukları sebebiyle depresyona girebiliyorlar. Dünyanın bazı bölgelerinde ise babaların doğum izni bulunmuyor.

ÜLKEMİZDE 5-10 GÜN

Uzmanlar, tıpkı annelerde olduğu gibi babaların da daha fazla ücretli izinleri hak ettiğini belirtti. Bazı yerlerde babalara hiç izin verilmiyor. Ülkemizde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu'na bağlı olarak çalışanlar, eşinin doğum yaptığı gün itibarıyla bu haktan yararlanabiliyor.

Babalık izni, her iki kanunda da 'Mazeret İzni' başlığı altında yer alıyor. 657 sayılı kanuna tabi olanlara 10 gün; özel sektör çalışanlarına ise 5 günlük izin veriliyor. Ancak dünya genelinde araştırmalar, bu sürelerin kesinlikle yeterli olmadığını ortaya koyuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ