18 Haziran Pazar günü gerçekleşen Alan Yeterlilik Sınavı (AYT), Fen Bilimleri testindeki 25. sorunun hatalı olduğu ortaya çıktı. Bu soru, Kimya ile ilgili olup akademik bir hataya sahip olduğu belirtilmiştir. Sadık Gültekin'in bugünkü yazısında, bu konuya "AYT'de hatalı soru" başlığı altında yer verildi.

Sadık Gültekin, AYT'deki Fen Bilimleri testindeki 25. sorunun kesinlikle hatalı olduğunu ifade etmektedir. Bu sorun, Kimya alanıyla ilgili olup akademik bir hata içermektedir. Bu hata o kadar önemlidir ki kabul edilemez niteliktedir. Kimya biliminde böyle işleyen bir pil sistemi mümkün değildir çünkü lityum ve su tepkimeye girer, böylece kısa devre oluşur ve sistem çalışmaz. ÖSYM, işlemeyen bir sistemi işliyor gibi kabul ederek bu soruyu oluşturmuştur. Bu durum, bilimsel bir hatadır. Bir pilin çalışabilmesi için çözeltiye daldırılan elektrot, çözeltideki katyonun elementinden daha aktif olmamalıdır.

1A grubu metallerinin yükseltgenme potansiyeli, hidrojen elementinden daha yüksektir. Eğer lityum gibi çok aktif metaller sulu bir çözeltiye elektrot olarak daldırılırsa, tepkime su içerisindeki H+ iyonu ile aktif metal arasında gerçekleşir ve pil kısa devre yapar, çalışmaz. Yani, potansiyel üretilmez.

Bu soru çözülebilir, yani doğru cevabı mevcuttur; ancak mesele sadece sorunun doğru cevabıyla sınırlı değildir. Sorun daha geniştir, çünkü soruda bilimsel bir hata yapılmıştır.

Bu konuda görüşüne başvurduğum değerli bir eğitimci, "ÖSYM, bir yıl boyunca sıkı bir kadro ile sadece 7 adet TYT kimya sorusu ve 13 adet AYT sorusu hazırlıyor. Böyle bir hatayı nasıl yapabiliyorlar, anlamak mümkün değil." şeklinde ifade etmektedir.

Bilim insanları, erken saatlerde yapılan derslerin akademik başarıyı olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Yapılan araştırmalar, erken saatlerde daha fazla ders alan öğrencilerin not ortalamalarının diğer öğrencilere göre daha düşük olduğunu göstermektedir. Akademik başarı üzerinde birçok faktörün etkili olduğunu ortaya koyan bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

Uyku eksikliği de akademik başarı üzerinde önemli bir etkendir. Bu nedenle derslerin hangi saatlerde yapıldığı büyük önem taşımaktadır. Bilim insanları, bu konuda kapsamlı bir çalışma yaparak ders saatlerinin akademik başarı üzerindeki etkisini araştırmıştır.

Singapur Üniversitesi'nden bilim insanları, geniş katılımlı bir araştırma sonucunda, sabahın erken saatlerinde yapılan derslerin daha düşük akademik başarıya yol açtığını saptamıştır. Araştırmada, yaklaşık 24 bin üniversite öğrencisinin üniversite ağlarına bağlanma saatleri incelenmiş ve derslere katılımları takip edilmiştir.

Araştırmanın sonuçlarına göre, sabah saat 08.00'deki derslere katılım oranı, daha geç saatlerdeki derslere kıyasla %10 daha düşük çıkmıştır. Öğrencilerin sabah saat 08.00'de başlayan her üç dersten birine zamanında uyanamadıkları gözlenmiştir. Daha sonraki saatlerde başlayan derslerde böyle bir sorun yaşanmadığı tespit edilmiştir.

Araştırma kapsamında binlerce öğrencinin erken saatlerde aldıkları ders sayısı ile not ortalamaları da karşılaştırılmıştır. Öğrencilerin sabahın erken saatlerinde aldıkları derslerin sayısı arttıkça not ortalamalarının düştüğü gözlemlenmiştir. Bu şekilde, sabahın erken saatlerindeki derslerin akademik başarı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

ODATV
Editör: Hande Durmaz