Çin'in kuzeydoğusundaki Jilin Üniversitesi'ne ait bir laboratuvar, simüle edilmiş Ay ve Mars toprağında prototip araçlara ev sahipliği yapıyor. Test sürüşü yapan araçlar arasında, yumuşak Mars toprağında ilerleyebilen ve 20 santimetreden yüksek engelleri aşabilen dört tekerlekli bir gezici de yer alıyor.

DAHA İYİ PERFORMANS

Jilin Üniversitesi Biyolojik ve Tarım Mühendisliği Fakültesi'nde Profesör olan Zhang Rui, "Küçük tekerlekler ile ay toprağı arasındaki etkileşimi test etmek için buradayız. Amacımız, keşif aracının daha uzağa gitmesini ve ay yüzeyinde daha iyi performans göstermesini sağlamak" dedi.

TAKLİTÇİ KOŞULLAR

Test edilen diğer robotik kaşifler arasında altı tekerlekli tasarımlar da yer alıyor. Videoda ayrıca çeşitli farklı tekerlek tipleri de vurgulanıyor. Araştırmacılar, testlerin başarısının anahtarının, dünyanın ötesinde bulunanları taklit eden koşullar geliştirmek olduğunu söyledi.

İSTASYON YAPILACAK

Kıdemli mühendis olan Li Xiujuan, "Şu anda simüle edilmiş Mars ve Ay toprağı üzerinde çalışıyoruz. Araştırma yoluyla derin uzay keşfi için daha güçlü bir temel sağlayabiliriz" açıklamasında bulundu. Çin, Ay'a bir dizi görev planlıyor. 2030'larda bir Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) inşa etmeyi amaçlıyor. Ülke ayrıca küçük bir geziciyi içerebilecek bir Mars görevi planlıyor. Aynı zamanda Güneş Sistemi içinde daha uzak yerlere de bakıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ