Avustralya Maliye Bakanı Jim Chalmers, son yedi yılda Çin'i ziyaret eden ilk hükümet bakanı olacak. Bu durum, gergin ikili ilişkilerin düzeldiğine dair son işaretlerden biri...

KARŞILIKLI GERİLME

Scott Morrison'ın başbakanlığa yükselmesinin ardından iki ülke arasındaki durum kötüleşmişti. Ta ki muhafazakar hükümeti, 2022 genel seçimlerinin ardından Başbakan Anthony Albanese'nin merkez sol İşçi Partisi tarafından değiştirilene kadar...

EŞ BAŞKANLIK

Chalmers, ziyaretinin asıl amacının; Avustralya-Çin Stratejik Ekonomik Zirvesi'ne eş başkanlık etmek olduğunu söyledi. Hükümet belgelerinde, görüşmelerin Çin ile ticaret ve yatırımın artırılmasına yönelik olduğu belirtildi. Ayrıca Avustralyalı ve Çinli işletmelerin işbirliği fırsatları üzerine yoğunlaşacağı kaydedildi.

ÖNEMLİ BİR ADIM

Chalmers, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, Çin ile ekonomik ilişkilerimizi istikrara kavuşturma yolunda atılan gerçekten önemli bir adım" dedi. Morrison hükümetinin COVID-19 salgınının kökenleri ve bunlara verilen yanıtlar konusunda bağımsız bir soruşturma çağrısı yapmasının ardından ikili ilişkiler gerilmişti.

YASAK GETİRDİLER

Çin, 2020 yılında kömür, pamuk, şarap, arpa, sığır eti, ıstakoz ve odun gibi Avustralya ürünlerine bir dizi resmi ve gayri resmi yasak getirdi. Bu yasaklar Avustralyalı ihracatçılara yılda 13 milyar ABD doları kadar maliyet çıkardı. Muhafazakar hükümetin devrilmesinden bu yana bu ticaret engellerinin çoğu ortadan kalktı.

Kaynak: HABER MERKEZİ