Nature Medicine'de yayınlanan yeni bir rapora göre; geçen yıl Avrupa'da sıcaklık nedeniyle 47.000'den fazla insan öldü. Çalışma, hesaplamalarını yapmak için 35 farklı ülkeden tarihi sıcaklık ve ölüm kayıtlarını inceledi.

Araştırmaya göre; tahmini 47 bin 690 ölüm, mayıs sonu ile ekim başı arasında gerçekleşti. Ölümlerin yarısından fazlası ise sadece temmuz ortası ve ağustos sonundaki iki yüksek sıcaklık döneminde gerçekleşti.

İLK 3 SIRA BELLİ

ISGlobal araştırmacıları; bir önceki yıl gerçekleştirdikleri benzer bir çalışmada, 2022'de Avrupa'da 60 binden fazla kişinin sıcaktan dolayı hayatını kaybettiğini tahmin etmişti. 2023 yılı tablolarına göre; sıcaktan kaynaklı ölümlerde en fazla payı Güney Avrupa ülkeleri alırken, Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya ilk üç sırayı oluşturdu.

EKSİK SAYILIYOR

Çalışma, ısıyla ilişkili ölümlerde en yüksek riskin kadınlar ve yaşlılar arasında görüldüğünü buldu. Özellikle, ölüm oranı kadınlarda erkeklerden %55 daha yüksekti. Uzmanlar, ısı kaynaklı ölümlerin ve hastalıkların muhtemelen eksik sayıldığını söylüyor. Bunun nedeni, ısının birinin ölümünde rol oynayabilmesine rağmen, genellikle birincil ölüm nedeni olarak kaydedilmemesidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ