Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) Türkiye'ye bir kez daha AB vetosu çıktı. AP'nin hazırladığı 2022 yılı Türkiye raporunda, temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi konularda eleştiriler yöneltilen Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtildi. AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 18'e karşı 434 oyla rapor kabul edildi. 152 milletvekili çekimser oy kullandı. Bununla birlikte Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin sonlandırılmasına da onay verilmedi. Müzakereleri sonlandırmayı içeren önerge, 460 oyla reddedildi.


TÜRKİYE'DEN İSTENENLER
Raporda, Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşı kınaması ve Rusya'ya karşı Avrupa Birliği'nin takındığı tutumu benimsemesi istendi. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini en kısa sürede onaylaması için de vurgu yapıldı.

TÜRKİYE'NİN MÜLTECİ POLİTİKASINDAN MEMNUNLAR
Türkiye'ye demokrasi, yargı ve medyanın bağımsızlığı, farklı etnik ve dini gruplarla kadın ve LGBTİ haklarına yönelik konularda eleştiriler yöneltilirken, Türkiye'nin mülteci politikasından memnuniyet dile getirildi. Türkiye'nin, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etme çabaları takdir edildi.
HABER MERKEZİ

Editör: Elif Kızılçay