Moritanya Sahil Güvenlik ekipleri, Atlas Okyanusu'nda son yılların en büyük facialarından birine tanıklık etti. Alabora olan bir tekneden 89 göçmenin cesedini çıkardı. Beş yaşında bir kız çocuğu da dahil olmak üzere dokuz kişi kurtarıldı, ancak onlarca kişi hala kayıp.

TOPLAMDA 170 KİŞİYDİ

Kazadan kurtulanlar, geleneksel bir balıkçı teknesi olan geminin geçen hafta Senegal-Gambiya sınır bölgesinden 170 kişiyle yola çıktığını ve Moritanya'nın güneybatı kıyılarında alabora olduğunu söyledi. Moritanya, Batı Afrika'dan Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenler için önemli bir geçiş noktası konumunda. Geçtiğimiz yıl ülkeden binlerce tekne hareket etti.

RAKAM İKİ KATINA ÇIKTI

Tehlikeli rotanın en sık uğranan noktası ise İspanya'nın Kanarya Adaları. İspanya Hükümeti, geçen yıl yaklaşık 40.000 kişinin ülkeye geldiğini, bunun bir önceki yıla göre iki kat fazla olduğunu söylüyor.

5 BİNDEN FAZLA KAYIP

Avrupa'ya ulaşmak için can atan göçmenler, çoğunlukla aşırı yüklü teknelerde yolculuk ediyor. Ca-minando Fronteras yardım kuruluşunun tahminine göre; 2024'ün ilk beş ayında 5 binden fazla göçmen deniz yoluyla İspanya'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. Nisan ayında AB, Moritanya'ya 210 milyon euro yardımda bulundu. Bu yardımın yaklaşık 60 milyon eurosu Avrupa'ya kaçak göçle mücadeleye yatırılacak.
 

Muhabir: SERKAN BAYAR