Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis pazar günü İngiltere'ye üç günlük bir ziyarete gitti. Ziyaret kapsamında Yunan Başbakanı Miçotakis ile İngiliz mevkidaşının salı günü görüşmesi planlandı. 


Ancak Yunan Başbakan Miçotakis'in BBC yayınında Elgin Mermerleri ile ilgili yaptığı açıklamalar tepkiye neden oldu. Miçotakis'in İngiliz Başbakan Sunak ile olan planlı görüşmesi iptal edilerek Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden ile görüşme teklif edildi. 


Krizin ardından Miçotakis, yaptığı yazılı açıklamada, "İngiltere Başbakanı'nın, programlanmış görüşmeyi saatler kala iptal etmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getiriyorum." ifadesini kullandı.Yunanistan ve İngiltere'nin tarihi dostluk bağına sahip olduğunu belirten Miçotakis, iki ülke ilişkilerinin çerçevesinin de son derece geniş olduğunu dile getirdi.Miçotakis, "Yunanistan'ın Elgin Mermerleri konusundaki görüşleri bellidir. İngiliz mevkidaşımla bunları ve Gazze, Ukrayna, iklim krizi, göç gibi uluslararası gündemdeki büyük sorunları konuşma fırsatım olmasını umardım. Görüşlerinin doğruluğuna ve adil olduğuna inanan kimse asla görüşlerin çatışmasından korkmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Miçotakis bu akşam İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer ile görüştü. Yunanistan-İngiltere ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, Avrupa güvenliği, göç meselesi, iklim krizi, Orta Doğu'daki son gelişmeler gibi konular da değerlendirildi.Yunanistan Başbakanlık Ofisinden cumartesi yapılan açıklamada, İngiltere'ye üç günlük ziyarette bulunacak Miçotakis'in salı yerel saatle 12.45'te Sunak ile görüşeceği duyurulmuştu.

Krize çıkaran Elgin Mermerleri’nin tarihçesi

Elgin Mermerleri (Parthenon Mermerleri olarak da bilinir) evvelce Atina Akropol'ünün bir parçası olan ve günümüzde Londra'da British Museum'da yer alan eski Yunan mermer heykelleri, yazıtları ve mimari unsurların toplu ismi.[1]
1801-1812 arasında, o dönemde Birleşik Krallık'ın Osmanlı İmparatorluğu nezdindeki büyükelçisi olan İskoçyalı Elgin Lord'u Thomas Bruce tarafından Atina'dan Londra'ya götürüldükleri için bu isimle anılırlar. Ayrıca, söz konusu eski eserlerin, yerlerinde ressamlar tarafından çizimlerinin yapılması, kazı işlemleri, bulundukları yerden çıkarılmaları ve Londra'ya nakledilmelerinin maliyetini, Britanya hükûmetinden herhangi bir yardım alamayan Elgin Lordu'nun tamamen cebinden karşıladığı ve harcadığı toplam miktarın 74,240 Sterlin'e (günümüz rayici ile yaklaşık 4 milyon Amerikan doları- Yaklaşık 120 milyon TL) ulaştığı kayıtlara geçmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ/Euronews/Vikipedi