Yazar Murat Bardakçı geçen günlerde Fatih Altaylı'nın YouTube kanalındaki programına konuk oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış dönemine dair araştırmalarıyla tanınan Barçakçı, hilafetliğin kaldırılmasıyla ilgili konuştu.

S B1Ec0087242C2E44897291E8104600487E42147B

"ASLINDA ÇABA GÖSTERDİLER"

Bardakçı bilinenin aksine İngiltere’nin hilafetin kaldırılmaması için çaba gösterdiğini söyledi ve "İngiltere'den bir çok belge getirttim. İngiltere, hilafetin kalkmaması için nasıl uğraşmış... Halifeyi Hindistan'a götürmeyi bile düşünmüşler.” ifadelerini kullandı. “İç yazışmalarında Mustafa Kemal için 'Bu adam ne yapıyor, başımıza bela olacak' deyip istemiyorlar." sözleriyle dikkat çekti. 

S 4218A7E45790522582E5Ff9C8151Bb53E24Ad973

TEPKİLERE NEDEN OLDU

Öte yandan Bardakçı'nın aynı programda Atatürk'le ilgili sözleri bazı kesimlerce tepki çekti. Mustafa Kemal Atatürk için "Aile işlerinde oldukça muhafazakar biri" diyen Fatih Altaylı'ya Murat Bardakçı'nın "Şekerim, Atatürk Fransız generali değil, Osmanlı paşasıdır. Kız kardeşine (Makbule Hanım) 'Kadın okumaz, ben senin için okuyorum, senin okumana ne gerek var?' diyormuş. Bugünkü anlayışla yorumlamaya kalkarsak çok saçma şeyler çıkar. O dönem için normal bir şey." cevabı sosyal medyada yorum yağmuruna tutuldu.

ANLATTIKLARI İLGİ ÇEKTİ

Çoğu kullanıcı söylenenlerin gereçği yansıtmadığını savunurken, yeni bir Atatürk figürü yaratılmaya çalışılıyor iddialarında bulunuldu. Öte yandan Bardakçı aynı programda az bilinen ilginç bir anektodu paylaştı. Mustafa Kemal Atatürk'ün eniştesi olan Mustafa Mecdi'den bahseden yazar, Mecdi'nin o dönem Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından biri olarak tanındığını belirtti.

Atatürk1....

"ATATÜRK'E YAPMA DİYORLAR"

Mecdi'nin Romanya'dan petrol ithalatı yaptığını ve vergi oranlarının düşük olduğu bir dönemde faaliyet gösterdiğini açıklayan Bardakçı; "Atatürk'e 'yapma' diyorlar, 'hayır memleket işidir ayrıcalık yapamayız' diyor. Adam batıyor. Ondan sonra başka işten batıyor. Dünya kadar haciz geliyor." dedi.

Muhabir: LİLA OKYANUS