Atatürk’ün Yahudi asıllı olduğunu ve Musevi Cemiyeti'nden aldığı emir üzerine Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu gösterdiği iddia edilen bir mektup uzun zamandır sosyal medyada paylaşılmaya devam ederken Teyit.org söz konusu meektubu inceledi.

Atatürk’e ait oldğu iddia edilen mektubun sağ üstünde bir Davud Yıldızı işareti yer alıyor. Teyit'in analizine göre; bu görsel Leningrad Codex olarak bilinen bir eserden alınmış. 

01 O2Rc.png

Günümüze tam metin olarak ulaşmış en eski Yahudi kutsal kitabı (Tanah) olarak bilinnen Leningrad Codex, yaklaşık bin yıllık bir metin olsa da metnin ilk renkli fotoğraflarını, 1990'da ABD merkezli Ancient Biblical Manuscript Center isimli organizasyon çekmiş. Biblia Hebraica III olarak bilinen ve 1923’ten itibaren yayınlanan Tanah edisyonu, Leningrad Codex’in de çalışılmasıyla hazırlansa da bu metinde Davud Yıldızı’nın renkli reprodüksiyonuna rastlanmıyor. 1923 öncesi yayınlanan edisyonlarda da bu figür bulunmuyor. 

05 0Agw.png

Dolayısıyla 1990 öncesinde yazıldığı iddia edilen bir mektupta, Leningrad Codex'ten alınan renkli bir Davud Yıldızı’nın kullanılmış olması mümkün görünmüyor.

Ekran Resmi 2024 09 27 13.23.51

Teyit’in ulaştığı Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Kuyaş’a göre görseldeki hatalardan biri, mektuba atılan tarihti. 

07 H0Bp.png

SONUÇ: 

  • İddia görseli, otantik ve tarihi bir belgeyi göstermiyor.
  • Mektup, döneminin dil ve imla kurallarıyla uyumlu bir şekilde yazılmamış.
  • Görseldeki Davud Yıldızı’nın 1923'te renkli olarak kullanılması mümkün görünmüyor.
  • Mektupta yer alan tarih, döneminin takvim kurallarıyla uyumluluk göstermiyor.
Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY