Son birkaç yılda genç Asya kökenli Amerikalılar arasındaki intihar oranları keskin bir şekilde arttı. Yeni bir araştırma; Asyalı erkeklerde intihar oranlarının son 25 yılda %72, kadınlarda ise %125 arttığını gösteriyor. Bazı Asyalı-Amerikalı azınlıklar ve Pasifik Adalı grupların daha da kötü durumda olduğunu belirtiyor. Örneğin, Vietnam asıllı Amerikalı gençler özellikle yüksek bir riskle karşı karşıya.

ORANLARI İNCELEDİ

Çalışmanın yazarı ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesör olan Anthony Bui, 2018-2022 yılları arasında Asyalı Amerikalı gençlerin (15-19 yaş) ve genç yetişkinlerin (20-24 yaş) intihar oranlarını inceledi.

HİNT ASILLILAR DÜŞÜK

Journal of the American Medical Association (JAMA) Pediatrics'te yayınlanan raporu; Vietnamlı-Amerikalı gençlerin orantısız bir şekilde yüksek intihar/ölüm oranlarına sahip olduğunu ortaya koyuyor: 100 binde 10.57!. Öte yandan, Hint asıllı Amerikalı gençler, 100.000'de 6.91 ölümle çalışma oranlarında en düşük seviyeye sahip.

TRAVMA GEÇMİŞİ

Anthony Bui, "Güneydoğu Asya topluluklarının son elli yıldır göç ve travmayla ilgili çok fazla geçmişi var" dedi. Pakistanlılar, Kamboçyalılar, Japonlar ve Taylandlı Amerikalılar gibi daha küçük azınlık gruplarında genç intihar oranı toplamda 13.37 ile rapordaki en yüksek orana ulaştı.

KARANTİNA DÖNEMİ

Bui, "Özellikle son on yılda, bu toplulukların çoğunun deneyimlediği çok daha fazla yabancı düşmanlığı ve Asyalılara karşı nefret oldu. Toplumsal baskı, bu gençlerin ruh sağlığına da gerçekten zarar veriyor. Daha kötü depresyona ve daha fazla intihar eğilimine katkıda bulunabiliyor" dedi. Karantina dönemindeki ırkçılık, bazı Asyalı-Amerikalı ailelerin ilk kez silah satın almasına da yol açmıştı. İnsanlar güvenlik için silah alıyor. Ancak evde silah bulundurmak, intihar ve cinayet oranlarını artırıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ