Suni Williams ve Butch Wilmore'un 2025'in Şubat ayında Uzay İstasyonu'ndan geri dönebileceği belirtildi. NASA astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore'un uzayda sadece sekiz gün kalmaları gerekiyordu. Şimdi yörüngede sekiz ay daha durabilirler.

ARIZALAR BULUNUYOR

Williams ve Wilmore, 5 Haziran'da Boeing'in yeni Starliner aracıyla Florida'dan sekiz günlük bir test görevi için fırlatıldı. Ancak helyum sızıntıları ve itici arızaları, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki planları tamamen değiştirdi.

Boeing'in Starliner uzay aracı

GERİ DÖNEMEYEBİLİRLER

NASA, haftalarca sorunların önemsiz olduğunu ve uzay aracının astronotları eve geri getirmek için yeterince güvenli olduğunu iddia etti. Ancak uzay aracıyla ilgili sorunların düşünüldüğünden daha ciddi olduğu ve Williams ile Wilmore'un Starliner ile geri dönemeyebileceği itiraf edildi.

BAŞKA BİR ARAÇLA

NASA, astronotların Starliner'daki testlerin tamamlanmasını beklemek yerine SpaceX tarafından inşa edilen bir uzay aracıyla dünyaya geri getirilmesi gibi yedek seçenekleri araştırdığını söyledi.

ACİL DURUM PLANI

Ancak SpaceX'teki astronotların en erken dönüş yolculuğu altı ay sonra, şubatta gerçekleşecek. Boeing, kısa bir açıklama yaparak, kapsülün astronotları güvenli bir şekilde evlerine getirebileceği görüşünü yineledi. Şirket, "Starliner'ın yeteneklerine hala inanıyoruz" dedi. NASA'nın şu anda üzerinde çalıştığı acil durum planına göre; SpaceX kapsülü uzay istasyonuna dört yerine sadece iki astronotla gidecek ve Williams ile Wilmore'u şubat ayında geri getirecek.

Muhabir: Tamer Ayeri