Her yaz, astrolojik hesaplamaların uğurlu saydığı bir günde, astım ve diğer solunum rahatsızlıklarından muzdarip insanlar, Hindistan'a akın ediyor. Yalnızca bir ailenin yapabildiği gizli bir bitkisel karışımla doldurulmuş küçük, canlı balığı yutmak için Haydarabad şehrine gidiyorlar. Efsaneye göre; 1845 yılında gezgin bir aziz, eski Haydarabad şehrinde yaşayan Veeranna Goud'a şifalı bitkilerden oluşan gizli bir formül sunmuş ve ona bunu astım hastalarına ücretsiz vermesini söylemiştir. O zamandan beri, Bathini Ailesi olarak bilinen Goud'un torunları, geleneği korudu ve yalnızca erkek torunlar arasında paylaşılan bitkisel formülü gizli tuttu.

Kakarna Alkananda, a member of the Goud family, sticks out her tongue as she asks a child on her lap to keep her mouth open to receive a live fish stuffed with a herbal paste, in Hyderabad, India, Saturday, June 8, 2024. Every year thousands of asthma patients arrive here to receive this fish therapy from the Bathini Goud family, which keeps a secret formula of herbs, handed down by generations only to family members. The herbs are inserted in the mouth of a live sardine, or murrel fish, and slipped into the patient's throat. (AP Photo/Mahesh Kumar A.)

ATAKLARIN SIKLIĞI AZALDI

Dağıtımı denetlemeye yardımcı olan Kakarna Alkananda, "Büyük-büyük-büyükbabam Veeranna Goud, bu gizli formülü oğullarına verdi ve onlar da bunu kendi oğullarına aktardı. Şimdi biz bu geleneği sürdüren beşinci nesiliz" dedi. Balığın boğazdan aşağı inerek balgam veya tıkanıklığı giderdiği söyleniyor. Trenle 20 saatten fazla yolculuk yapan Aash Mohammed adlı kişi, "Annem yedi yıldır bu tedaviyi görüyor ve onu çok rahatlattı. Daha kolay nefes alıyor ve ataklarının sıklığı azaldı" açıklamasında bulundu.

Aash Mohammed, 8 Haziran 2024 Cumartesi günü Hindistan'ın Haydarabad kentinde, yutamayan astımlı çocuğunun ağzından çıkan bir balığı tutuyor. Her yıl binlerce astım hastası Bathini Goud ailesinden balık terapisi almak için buraya geliyor. nesiller boyu sadece aile üyelerine aktarılan şifalı otların gizli bir formülünü saklıyor. Bitkiler canlı bir sardalyanın ya da murrel balığının ağzına konulur ve hastanın boğazına kaydırılır. (AP Fotoğrafı/Mahesh Kumar A.)

BALIKLARI KENDİLERİ ALIYOR

İnsanlar balıklarını devletin balıkçılık departmanının tesis bünyesindeki tezgahından satın alıyor. Tedavi ücretsiz olsa da her balığın maliyeti 40 rupi yani 50 sent civarında. Canlı balıkları su dolu plastik torbada toplayan herkes, Bathini Ailesi'yle birlikte çalışan görevliye veriyor. Görevli; balığın ağzına sarı, bitkisel bir macun sıkarak yutmasını sağlıyor. Organizatörlere göre; bu yıl binlerce kişi tedaviyi kullandı.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL