Chinook helikopteri, hidrolik arıza şüphesi nedeniyle ihtiyati iniş yaptıktan sonra günlerdir bir tarlada yatıyor. Askeri araç, "mühendislik değerlendirmesi" yapılırken Dorset bölgesinde korumaya alındı. Teknik sorunun, altı helikopterin katıldığı güney kıyısı eğitim tatbikatında yaşandığı düşünülüyor.

TEKRAR DENEDİLER

Bir görgü tanığı, Chinook'u çalıştırmaya yönelik girişimlerde bulunulduğunu ancak hidrolik bir borunun çatladığını söyledi. Askeri bir mühendislik şirketinde çalışan 20 yaşındaki Lewis Johnstone, "Chinook, altı helikopterle tüm güney kıyılarında devam eden bir tatbikata katılırken düştü" dedi.

İLK VAKA DEĞİL

Johnstone, "Hidrolik bir sorundan dolayı düştüğünü düşünüyorum. Tekrar çalıştırdıklarında hidrolik boru çatladı. Bu yüzden kapattılar ve birkaç gün daha orada koruma altında kalacağını tahmin ediyorum" açıklamasında bulundu. Geçtiğimiz yıl, Chinook tipi başka bir araç, Batı Galler'deki Gwynedd kentindeki Mawddach Nehri yakınlarına teknik bir arıza nedeniyle acil iniş yapmıştı.

ŞU AN BİR SÜREÇTEYİZ

Her bir Chinook'un yenilenmesinin maliyetinin 30 milyon sterlin olduğu söyleniyor! Bir Chinook 55 askere veya yaklaşık 10 ton yüke kadar taşıma kapasitesine sahip olup saatte 300 kilometre hıza ulaşabiliyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Chinook ihtiyati bir iniş yaptı. Bir mühendislik değerlendirmesi yürütme sürecindeyiz" şeklinde konuştu.
 

Muhabir: Tamer Ayeri