Çok fazla su tüketmek; kalp ritminde, kan sağlığında, kas fonksiyonunda ve daha fazlasında rol oynayan temel mineraller olan elektrolitlerin dengesini bozabilir. Eğer bir kişi çok fazla su içerse ve aşırı sıvı tüketirse, birkaç gün bu tüketimi sınırlamalıdır. Daha sık idrara çıkmayı sağlayacak ilaçlar almak veya en kötü durumda hastanede kalıp izlenilmesi bile gerekebilir.

KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR

National Academy of Medicine'e göre; sağlıklı yetişkinler yeterli su ihtiyacını karşılamak için her gün 9 ila 13 bardak su içmelidir. Litreye çevrildiğinde, bu sayılar günde 2.1–3 litre arasında değişir. Ancak su ihtiyaçları kişiden kişiye değişir. Örneğin çocuklar daha az suya ihtiyaç duyar. Çeşitli kronik sağlık sorunları olan kişilerin de su alımlarını kişiselleştirmeleri gerekebilir.

BÖBREKLERİ YORUYOR

Suyun tüketildiği hız, aşırı sıvı alımında önemli bir faktördür. Kısa süre içinde çok fazla su içmek, böbrekler için yorucu olabilir ve su zehirlenmesi riskini artırır. Nadir görülse de bu, spesifik olmayan semptomlara neden olan bir durumdur. Bunlar bir dizi hastalığa ve duruma işaret edebilir: Beyin şişmesi, ölüme yol açabilir (nadir durumlarda). Bilinç bulanıklığı. Tükenmişlik. Baş ağrısı. Kas krampları...

İDRAR RENGİ

Aşırı su içip içmediğinizi anlamanın iyi bir yolu idrarınızın rengini değerlendirmektir. Soluk sarı, bir miktar su içtiğinizi gösterir. Koyu renkli idrar, daha fazla suya ihtiyacınız olduğunu belirtir. Berrak idrar, yeterli su içmenin bir işareti olabilir.

BELİRTİLER NELER?

İdrar renginin dışında, özellikle erken dönemde aşırı sıvı alımına dair pek fazla belirti yoktur. Bununla birlikte, normalden daha sık idrara çıkabilirsiniz. Bir kişinin her gün ortalama idrara çıkma sayısı 6 ila 10'dur. Böbrekler alınan suyun yeterli miktarını dışarı atamadığında problemler yaşarsınız. Su zehirlenmesinin belirtileri şunlardır: Bulanık görüş. İshal. Tükenmişlik. Baş ağrıları. Yüksek ateş. Ağızda artan tükürük. Kafa karışıklığı, huzursuzluk, sinirlilik veya uyuşukluk gibi zihinsel değişiklikler. Kas titremeleri veya krampları. Bulantı. Psikoz. Nöbetler. Kusma...

DOKTORA BAŞVURUN

Yeterli sıvı aldığınızdan emin olmanın en iyi yolu, su ihtiyacınızı genel sağlık durumunuz ve yaşam tarzınızla ilişkili olarak değerlendirmektir. Orandan emin değilseniz bir sağlık uzmanına danışmak, her zaman etkili çözümdür.

Kaynak: HABER MERKEZİ