Aşırı sıcaklarda ilaçlarınıza neden dikkat etmelisiniz?.. Yaygın rahatsızlıklara yönelik ilaçlar; terleme yeteneği ve kan akış hızı da dahil olmak üzere vücudun yüksek sıcaklıklara verdiği tepkiyi bozarak hastaların ısıya duyarlılığını artırabilir. Sıcak hava dalgaları; kapsül, sprey, tablet, şurup veya başka formdaki hemen hemen tüm ilaçların, belirli bir ısı aralığında saklanmadıkları takdirde bozulma riskini de artırıyor. İlaçların ısıya bağlı etkileri, bireysel sağlık durumuna, doza ve çevresel koşullara bağlı olarak değişebilmektedir.

DOKTORUNUZLA KONUŞUN

Uzmanlar, hastaların sıcak havalarda doz ayarlaması veya planlama konusunda doktorlarına danışmaları gerektiğini söylüyor. Bol su içerek, vantilatör taşıyarak, gölgede kalarak veya klima kullanarak önlemler alınmalı...

TANSİYON VE KALP YETMEZLİĞİ

Tansiyon ve kalp yetmezliği ilaçları, susuzluğu bastırır. Bu da ne zaman daha fazla su içileceğini bilmeyi zorlaştırır. Mineral dengesizliklerine neden olarak vücudun sıcaklığını düzenlemesini zorlaştırırken, terlemeyi ve vücudu serin tutmayı güçleştirebilir.

TAM TERSİ ETKİLER

Alerji ilaçları: Bazı reçetesiz satılan ürünler terlemeyi azaltır ve vücut ısısının düzenlenmesini bozabilir. Psikiyatrik ilaçlar: Bazı antipsikotik ilaçlar hastaların terleme yeteneğini sınırlar. Bazı antidepresanlar tam tersi etki gösterir, terlemeyi artırır ve susuzluğu bastırır. Hiperaktivite bozukluğunu tedavi etmek için kullanılan diğer ilaçlar gibi uyarıcılar vücut sıcaklığını yükseltmek için merkezi sinir sistemiyle etkileşime girebilir. Tiroid ilaçları: Tiroid hormonu hapları da vücut ısısını yükseltebilir, vücut ısısı düzenlemesini bozabilir ve aşırı terlemeye neden olabilir.
HANGİ KOŞULLARDA SAKLANMALI?
Saklanma koşulları; reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçların etkinliğini önemli ölçüde değiştirebilir. Üründen ürüne farklılık gösterse de ilaçlar genel olarak güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde tutulmalıdır. Belirli ilaçlar için sıcaklık saklama yönergeleri üreticilerin web sitelerinde bulunabilir. New Mexico Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Amy Bachyrycz, her ilacın farklı olması nedeniyle aşırı sıcaklıklarda bir ilacın ne kadar bozulacağını tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ