IMF'den 2025 yılında uygulanacak asgari ücret için dikkat çeken bir yorum geldi. IMF, 2024'teki son asgari ücret artışının bir benzerinden kaçınılması gerektiğini savunurken, dar gelirli kesime yönelik destek önlemlerinin ön plana çıkması gerektiğini değerlendirdi. 2024 yılında asgari ücret yüzde 49'un üzerinde bir zam aldı. Aralık ayının sonunda '2025 asgari ücret ne kadar olacak' sorusu yanıt bulacak. 

Imfnin Maas Artisi Onerisine Ekonomistlerin Tepkisi Sbzi Cover.jpg

'BU BÜYÜK BİR ÇIPADIR...'

IMF misyon şefi Jim Walsh, 'Bu dönem geçen yılki gibi bir asgari ücret zammı beklemiyoruz. Çünkü yüksek enflasyona sahip birçok ülkedeki deneyimlerimizden biliyoruz ki ulusal düzeyde bu şekilde ücret belirlemek enflasyon beklentileri için büyük bir çıpadır. Yetkililerin yapması gereken bir değiş tokuş var ve bunun oldukça farkındalar.' dedi.

'DEVLET DESTEĞİ HEDEFLENMELİ'

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, Walsh, bunun yerine Ankara'nın düşük gelirli hanelere nakit transferleri yoluyla destek sağlayacak sosyal programlar geliştirmeye ya da düşük ücretle çalışanların gelirlerini artırmaya yardımcı olmak için devlet desteğini daha iyi hedeflemeye odaklanması gerektiğini söyledi. 

ZAM NE KADAR OLUR?

Asgari ücret en son Ocak 2024’te zam görmüştü. Temmuz 2023 itibarıyla 11 bin 402 lira olarak uygulanan asgari ücret Ocak 2024’te yüzde 49 oranında artışla brüt 20 bin 2 TL, net 17 bin 2 TL’ye çıkarılmıştı. 

Enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaşma politikaları uygulayan ekonomi yönetimi, IMF’yi dinlerse asgari ücrete yüzde 14 bandında zam yapılması gündeme gelebilir.

Bu durumda ise Ocak 2025’te net asgari ücret olan 17 bin 2 TL’ye 2 bin 380 lira 20 kuruş zam gelir ve asgari ücret net 19 bin 382 lira 28 kuruşa yükselir.

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY