Vergi gelirlerini artırmak için yeni kaynak arayışını sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı, çok sayıda ülkede yürürlükte olan Asgari Kurumlar Vergisi’ni yeni vergi paketi içine koydu. Ekonomi yönetiminin de yeni vergi paketinde olması beklenen asgari kurumlar vergisinin, TBMM tatile girmeden Meclis'e sunulacağı açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayının sonunda yaptığı açıklamada, çok uluslu şirketlere yönelik asgari kurumlar vergisinin Türkiye'de yürürlüğe girmesi için çalışmalar yapıldığını ve hazırlıkların son aşamaya geldiğini söylemişti.

Şimşek, “Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak” demişti.

Bakan Şimşek, haziran ayının ortasını işaret ederek, yeni vergi paketinin yakın zamanda TBMM’ye sunulacağını ifade etmişti.

Kademeli olarak sunulacak

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni vergi paketinin Meclis’e kademeli olarak sunulacağını açıkladı.

Güler’in verdiği bilgilere göre Asgari Kurumlar Vergisi Meclis'e tatilden önce sevk edilecek ilk pakette yer alacak.

İşsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı, kaç kişiye çıktı? İşsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı, kaç kişiye çıktı?

Normal şartlarda 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken TBMM’nin çalışma süresi, haziran ayının sonunda belirsiz bir tarihe kadar uzatılmıştı.

Asgari Kurumlar Vergisi’ni hangi ülkeler uyguluyor?

OECD’ye göre vergi gelirlerinde yıllık 150 milyar dolarlık artış yapacak

2021 senesinde, Türkiye dahil 134 ülkenin yeni bir küresel vergi anlaşması imzalamasından yaklaşık olarak üç yıl geçtikten sonra, 2024 yılbaşından itibaren birçok gelişmiş ekonomide asgari kurumlar vergisi devreye sokuldu.

Teklif, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından hazırlanmıştı. Anlaşma, çok uluslu şirketlerin kurumsal kârlarından en az yüzde 15 oranında vergi alınmasını öngörüyor.

OECD hesaplamalarına göre vergi reformu, yıllık küresel vergi gelirlerini yüzde 9 oranında artıracak. Bu da gelirlerde 150 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor.

Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Güney Kore, Japonya, Kanada ve Norveç gibi ülke ve bölgeler düzenlemeyi 1 Ocak 2024’de aldı.

Bu ülkelerde asgari kurumlar vergisi, yıllık geliri 750 milyon euronun üzerinde olan çok uluslu şirketlerden alınıyor.

Vergi cenneti ülkelerde korumayacak

Uygulama sayesinde milyarlarca dolarlık kârın vergi cennetlerinde korunmasının da önüne geçilmesi planlanıyor

İrlanda, Lüksemburg ve İsviçre gibi vergi cenneti olarak tanınan ülkeler de bu anlaşmaya taraf olmuşlardı.

ABD anlaşmaya taraf olsa da henüz asgari kurumlar vergisini uygulayan ülkeler arasında bulunmuyor.

Anlaşmaya göre ülkelerin vergi oranını yürürlüğe getirmesi diğerlerini de teşvik ediyor. Çünkü alınmayan vergiler şirketlerin ana işletmelerinin olduğu ülkelerin vergi gelirlerine eklenebiliyor.

Türkiye'deki çok uluslu şirketlerin yüzde 2,5'ini ilgilendiriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, mayıs ayı sonunda yaptığı açıklamada, Türkiye'de faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirket sayısının yaklaşık 80 bin civarında olduğunu ifade etmişti.

Bu şirketlerden ana işletmesi yurt dışında olanların sayının 2 bin 134 olduğunu aktaran Şimşek şunları aktarmıştı:

"Ülkemize yatırım yapan çok uluslu şirketlerin sadece yüzde 2,5 gibi bir kısmı 750 milyon avro eşiğini aşmakta olup, bunların kazanmış oldukları vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği, farklı alanlarda nasıl değerlendirilebileceği konusunda alternatif modeller üzerinde de çalışılıyor.

"Bakanlık olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sıkı bir çalışma yürüterek ülkemize yatırım yapılmasını teşvik etmeye devam edecek alternatifler geliştiriyoruz."

Türkiye Şubat 2022'de ABD ile yüksek kârlı Amerikan teknoloji devlerini hedef alan Türkiye Dijital Hizmetler Vergisi'nin iptali üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasına taraf olan ülkeler, bu anlaşmanın bir parçası olarak dijital hizmet vergilerini iptal etmeyi prensipte kabul etmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ