Günümüzde, nakit para taşıma alışkanlığı azalırken bahşiş kültürü de değişiyor. Bu değişim, kartla bahşiş verme imkânının ortaya çıkmasıyla daha da hız kazanıyor. Türkiye'de bir ilk olarak başlatılan yeni sistemle hem çalışanlara gelirlerini üç katına çıkarabilme fırsatı sunuyor hem de işletme sahipleri için önemli avantajlar sağlıyor.


Geleneksel bahşiş verme alışkanlığı artık yerini daha modern ve pratik bir yönteme bırakıyor. İşte bu değişim, hem çalışanlar hem de işletme sahipleri için büyük bir potansiyel taşıyor. Artık müşteriler, bahşişlerini kartlarıyla rahatlıkla verebiliyorlar ve bu da çalışanların kazançlarını önemli ölçüde artırma fırsatı sunuyor. Peki, nedir bu sistem? Nasıl çalışıyor? Türk girişimci Efe Tanay, Gazete Yazıyor okuyucuları için merak edilenleri cevapladı. 

Yıllardır çözülemeyen bahşiş verme sorununu yaşamayan insan neredeyse yok gibidir. Bu durum genellikle ya nakit eksikliğiyle sonuçlanır ya da gereğinden fazla ya da az bahşiş verilmesiyle sonuçlanır. Bazen utanarak masadan kalkarız ya da kapımıza gelen kuryeyi sadece kuru bir teşekkürle uğurlarız. Aslında bahşiş verme konusundaki bu sorun, birçok farklı durumda karşımıza çıkar ve Efe Tanay bu sorunu herkes için çözmüş durumda. Şimdi bahşişler, çalışanın veya işletmenin hesabına anında kare kod okutularak transfer ediliyor, bu da nakit kullanımına son veriyor. Üstelik “bozuk para yok” bahanesiyle kaçmaya çalışanları veya masadan kalkanları bu sistemle artık geçersiz kılıyor.


 

BU SİSTEM İLE GELİRLERİNİ 3 KATINA ÇIKARABİLİRLER

Gazete Yazıyor ekibinden Senay Güncavar ve Vesim Parlar’ın sorularını yanıtlayan projenin mimarı aslında mesleği Avukat olan Efe Tanay. Rusya'da doktora yapmış, İtalya'da hukuk bürolarında çalışmış, Laos'un ormanlarında Budistlerle yaşamış, Afrika'nın insan öldürmeye devam eden kabilelerini ve Moğolistan'ın Şaman göçebelerini ziyaret etmiş gezgin Türk girişimcisi. 1985 Doğumlu olan Efe Tanay çok iyi seviyede İngilizce, Rusça ve İtalyanca bilmektedir.
Efe Tanay, bu dönemde nakit taşımanın azaldığına ve bahşiş kültürünün kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor. Ancak, kartla bahşiş verme olanağının artık sunuluyor olmasının büyük bir fırsat olduğunu belirtiyor. Tanay, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdikleri bu sistem aracılığıyla çalışanların gelirlerini üç katına kadar artırabileceklerini ve bu durumun sadece çalışanlar için değil, aynı zamanda işletme sahipleri için de büyük bir kolaylık sağlayacağını vurguluyor.

“TÜRKİYE’DEKİ BU EKSİKLİĞİ GÖRDÜK”

Nasıl ortaya çıktı bu yenilikçi fikir ve tabii biraz da sizi tanıyalım?

Ben aslen avukatım ama biraz gezgin ve sporcu olarak tanındım. Sanırım ileride de girişimci olarak anılmama sebep olacak güzel bir şey yarattık. Nakit sorunu sadece Türkiye’de değil bütün dünyada ciddi bir sorun. Artık teknoloji devrinin tam içindeyiz ve her şey dijitalleşiyor. Bahşiş sorununa da böyle bir hızlı çözüm getirildi yıllar önce. Özellikle benim 10 yıl önce doktoramı yapmak için taşındığım Moskova’da çok yaygın. Kışları da Dubai’de yaşıyorum ve orda da sıkça görür olmaya başlamıştım benzer sistemleri. Çalışanların gelirini yükselten bir hizmet bu. Nakdi olmayanlardan da bahşiş alabiliyorlar, pos makinası ile alındığında işletmelere gereksiz bir dolu masraf çıkıyor, bunun da önüne geçen bir sistem. Türkiye’deki bu eksiği gördük ve dünyadaki örnekleri bizzat deneyerek kıyasladık ve şu ana kadar yapılmış en pratik online bahşiş sistemini, tamamen Türk ürünü olarak ortaya çıkarttık.

“HESAP SAHİBİ ANINDA SMS İLE BİLGİLENDİRİLİYOR”

Sistemdeki bir açığı kapatıyor gibi. Galiba çok büyük de bir ilgi var ama nasıl çalışıyor tam anlayamadık?

Tamamen pratiklik ve hız üzerine kurduk sistemi. Uygulama bile yüklemenize gerek yok. Site üzerinden çalışıyor. Ödeme almak 1 dakikada kayıt oluşturulabiliyor ve kontrolleri hemen sağlıyoruz. Müşterilerin ödeme yapması için sadece kare kodu okutmaları yeterli. Hiçbir yükleme veya kayıt yapmadan 30 saniyede ödemelerini yapabiliyorlar. Hesap sahibi anında SMS ile bilgilendiriliyor, kim ne kadar ödemiş ve özel bir mesaj yazmış mı hepsini görebiliyor. Hatta sonradan sitede kendisine ait panelden bütün detaylara bakabiliyor. Baştan sona kolay kullanıma odaklandık. Kuryeler, kuaförler, garsonlar, müzisyenler veya bahşişin geçebileceği her sektörde kullanılabilir hale getirdik. Emekçiler için kurulmuş, onların haklarını koruyan ve her zaman korumaya devam edecek bir girişim sistemidir.

RÖPORTAJ- SENAY GÜNCAVAR

Editör: Vesim Parlar