Çin, uluslararası evlat edinmeleri sonlandıracağını duyurdu. Son 30 yılda ABD'ye 80 binden fazla kimsesiz Çinli minik gitmişti. Dışişleri Bakanlığı, getirilen yasağı doğruladı. Çin, 1992'de uluslararası evlat edinmeye yeşil ışık yakmıştı.

160 BİN ÇOCUK

Yaklaşık 160.000 Çinli çocuk diğer ülkelere evlatlık olarak gönderildi. Yarısının adresi ABD'ydi. Ancak son birkaç yılda evlat edinmeler önemli ölçüde yavaşladı. 2020'deki salgının zirvesinde Çin evlat edinmeleri tamamen askıya aldı.

TERSİNE DÖNDÜ

Sonraki iki yıl boyunca ABD'de tarafından hiçbir çocuk evlat edinilmedi. Ancak, ABD konsolosluğunun Ekim 2022 ile Eylül 2023 arasında konuyla ilgili 16 işlem yaptığı kaydedildi. Nüfus artışını kontrol etmek amacıyla her Çinli aileyi bir çocukla sınırlayan ülkenin tek çocuk politikası, şu anda tamamen tersine dönmüş gibi duruyor.

BÜYÜK DÜŞÜŞ

Ülke son yıllarda doğum oranlarında büyük bir düşüşle mücadele ediyor. Ve bu durum ileride büyük ekonomik ve politik zorlukların habercisi olarak görülüyor. Çin, rotasını düzeltme çabasıyla 2021'de "üç çocuk politikasına" yöneldi. Ayrıca yerel yönetimler vergi indirimleri, daha uzun doğum izni ve konut sübvansiyonları gibi teşvikler duyurdu.

Muhabir: Tamer Ayeri