Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" adıyla bir 'mikro oluşum' kuracaklarını açıkladı. Rama New York Times ile söyleşide "yeni devletin amacının Arnavutluk'un gurur duyduğu hoşgörülü bir İslam anlayışını teşvik etmek olduğunu" belirtti ve  "Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız" dedi. Rama, planı sadece en yakın yardımcılarından birkaçının bildiğini ve ABD gibi NATO müttefiklerinin bilgilendirilmediğini belirtti.

S 9269Aa9E614A65211664Dbef13515Edd4Cef803D

YEŞİL PASAPORT OLACAK

Başkent Tiran'da kurulacak devletin ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacağını belirten Rama, pasaport renginin yeşil olacağını ancak pasaport almaya kimin uygun olacağı gibi detayların üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. Rama, bunun bir mülkiyet meselesi olmadığını, manevi bir mesele olduğunu söyledi.

'TANRI HİÇBİR ŞEYİ YASAKLAMAZ'

New York Times, Vatikan benzeri devleti yöneteceği belirtilen, Bektaşilerin ruhani lideri derviş Baba Mondi ile de görüştü. Baba Mondi, bölgede içkinin yasaklanmayacağını, kadınların istediklerini giyebileceklerini ve yaşam biçimi konusunda hiçbir dayatmada bulunulmayacağını vurguladı. "Tanrı hiçbir şeyi yasaklamaz, bize akıl vermesinin sebebi de bu" diyen 65 yaşındaki Baba Mondi, "Bütün kararlar sevgi ve iyilikle alınacak" ifadelerini kullandı.  

Kaynak: HABER MERKEZİ / AA