İşçi sendikaları liderlerinin arkasından yürüyen binlerce kişi mahkemenin Javier Milei hükümetinin yeni ekonomi politikalarıyla ilgili kararnamesini iptal etmesini istedi.

Göstericiler, yeni kararnamenin işçi ve tüketicinin korunmasını tamamen ortadan kaldırdığı görüşünde.

Protestocular gösteride, Arjantin bayraklarının yanı sıra “ülkemiz satılık değil”, “kuvvetler ayrılığına saygı gösterilsin” yazan pankartlar taşıdı.

Arjantin Parlamentosu, 10 Aralık’ta göreve başlayan ve ultra liberal olarak tanınan Başkan Milei’nin ekonomi alanında imzaladığı kararnamenin yürürlüğe girmesine olarak sağlayacak yasa tasarılarını bu hafta görüşecek.

Meclis ve Senato tamamen iptal etmemesi halinde kararname resmen yürürlüğe girecek.

Kararnamede neler var?

Kararname, Arjantin’de 350'den fazla ekonomik düzenlemeyi öngörüyor.

İşçi sendikalarını yoğun tepkisine yol açan kararname, kira tavanını ve bazı işçileri yönelik korumaları ortadan kaldırıyor.

Yıllık enflasyonun yüzde 160'ı aştığı ve yoksulluk düzeyinin yüzde 40'ın üstüne çıktığı bir dönemde tüketicileri olumsuz fiyat artışlarından koruyan yasalar da yine yeni kararnameyle yürürlükten kalkıyor.

Kamu harcamalarını kısılmasını öngören yeni planın getirdiği tedbirler arasında Arjantin pesosunun yüzde 54 oranından devalüe edilmesi, enerji ve ulaşım sübvansiyonlarında kesintiye gidilmesi ve bazı bakanlıkların kapatılması yer alıyor.

Kararnamenin diğer maddeleri arasında otomatik emeklilik artışlarına son verilmesi, grev hakkına getirilen kısıtlamalar, özel sağlık hizmetlerinde tavan fiyat uygulamasının hafifletilmesi ve bazı kamu şirketlerinin özelleştirilmesi yer alıyor.

Kararname uyarınca en az 7 bin devlet memurunun sözleşmesi uzatılmayacak.

Sivil toplum örgütleri, kararnamenin “anayasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle mahkemeye suç duyurusunda bulunmuştu.

Brezilya ve Meksika'nın ardından Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin, kronik enflasyon, yapısal borç ve artan yoksullukla boğuşuyor.

Kaynak: Euronews