Bir arabanın içi, sıcak hava dalgası sırasında küçük çocuklar ve evcil hayvanlar için en tehlikeli yerlerden biridir. Ancak günlük eşyalar da sıkıntı çıkarabilir. Uzmanlara göre; örneğin su şişeleri, sıcaklıklar yükselmeye başladığında benzersiz tehlikeler oluşturuyor. Oklahoma'daki Midwest City İtfaiye Departmanı'nda görevli olan David Richardson, beklenmeyen risklerden birinin su şişelerinin, özellikle de içinde sıvı bulunan berrak şişelerin yangın başlatma potansiyeli olduğunu söyledi.

TUTUŞTURACAK KADAR ISITIR!

Richardson, güneş ışığının varlığına bağlı olarak şişenin ve sıvının yansıtıcı özelliklerinin, yeterince sıcaksa yakındaki nesneleri tutuşturma noktasına kadar ısıtabileceğini söyledi.

TEST ETTİ VE İNANAMADI

Richardson su şişelerinin potansiyel tehlikesini ilk öğrendiğinde buna inanmadı. Bu yüzden kontrollü bir ortamda test etti. Bir su şişesinin büyüteç gibi kağıt parçasında delik açabildiğini buldu. Risk düşük de olsa ortada bir tehlike var. Bunun için birçok koşulun oluşması bekleniyor. Renkli camlara sahip araçlarda ise benzer risklerin bulunmadığı belirtildi.

İÇMEK DE PROBLEM

Sıcak bir arabada plastik su şişesinin içinde pişen sıvının uzun süre içilmesi de insan sağlığını etkileyebiliyor. Toksikolog Stephanie Widmer, araç içinde uzun süre bırakılan sıvıların toksinlerle kirlenebileceğini kaydetti. 

LAPTOPLAR SCOOTERLAR

İtfaiyeci Richardson; lityum pilli elektronik cihazların, elektrikli scooterların ve bazı oyuncakların da sıcak bir arabada bırakıldığında tehlikeli olabileceğini söyledi. Richardson, pilin etrafındaki plastik kılıfın erimesi ve lityum iyon pilin yüksek sıcaklıklara ek olarak doğrudan güneş ışığına maruz kalması durumunda patlama ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

DİĞER EŞYALAR NELER?

Uzmanların patlama potansiyeli nedeniyle sıcak arabalarda bırakılmaması konusunda uyardığı diğer günlük eşyalar arasında şişe soda ve çakmaklar bulunur. Güneş kremi, ilaç ve alkol gibi sıcak arabalarda bırakılan şeylerin de bozulma potansiyeli vardır. Numaralı gözlükler ve güneş gözlükleri de eriyip eğrilebilir.
 

Muhabir: Eraycan Erginbaş