Batı Avustralya'daki Edith Cowan Üniversitesi'nden araştırmacılar, araç kullanamayacak kadar alkollü olduğunuzu tespit edebilecek sistem üzerinde bazı değerlendirmeler yaptı. Onlara göre; bu kamera projesi, yüzde 75 doğruluk oranıyla henüz geniş kullanıma hazır değil. Projenin doğruluk açısından kat etmesi gereken daha çok yol olsa da, bilim insanları, bu teknolojinin alkollü araç kullanımı kaynaklı kazaları önlemede umut verici olduğunu söyledi.

DAHA ETKİLİ OLACAK

Edith Cowan Üniversitesi doktora öğrencisi ve araştırmanın baş yazarı Ensiyeh Keshtkaran, "Bu yalnızca sürücü izleme sistemleri ve göz izleme teknolojileriyle donatılmış araçlara fayda sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda akıllı telefonlara da uzanarak alkol zehirlenmesi tespitini daha etkili hale getirme potansiyeline sahip" dedi .

VERİ SETİ DERLENDİ

Araştırmacılar, 60 kişiyi çeşitli ayıklık ve alkol aşamalarında gösteren videolardan oluşan bir veri seti derledi. Daha sonra araştırmacılar, bu videolardan sarhoşluk verilerini tespit etmek için farklı bir sistem kullandı.

BASİT BİR YOL VAR!

Harika bir konsept... Ancak düşük doğruluk payı açıkça büyük bir sorun. Ayrıca hassas bir gizlilik meselesi var. Araçların sürücüleri ve yolcuları kaydeden kameralardan topladığı görüntüler ne olacak? Burada istenmeyen bazı sahneler de olabilir! Ayrıca uzmanlar, harika ve çok bilinen başka bir yolu da tekrar hatırlattı: 1 kadeh bile içseniz direksiyonun başına geçmeyin!
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül