Türkiye'de otomobil fiyatlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasında yapılan değişiklikler, sıfır araç almayı planlayan tüketicilere bir darbe daha vuracak.

Alman banka net rakamı verdi: Dolar yılsonu bu rakamı bile görecek Alman banka net rakamı verdi: Dolar yılsonu bu rakamı bile görecek

UTTS'deki Değişiklik Ne Anlama Geliyor?

1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren piyasaya sürülecek bireysel araçlarda Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğunun kaldırılması, ilk bakışta olumlu bir gelişme gibi görünse de, bu durumun araç fiyatlarına ek bir maliyet olarak yansıyacağı öngörülüyor.

Ek Vergi Yükü Olarak Araç Fiyatlarına Yansıyacak

Yapılan düzenleme ile 2 bin 172 TL tutarındaki TTB maliyetinin, araç üretici ve satıcı firmalar tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Ancak, sektör uzmanları bu maliyetin doğrudan araç fiyatlarına ek bir vergi yükü olarak yansıyacağını öngörüyor.

Sıfır Araç Almak Hayal Oluyor

Bu durum, sıfır araç almayı planlayan tüketiciler için ek bir maliyet anlamına geliyor. Zaten yüksek olan otomobil fiyatları, bu ek vergi yüküyle daha da artacak ve otomobil sahibi olmak artık hayal olacak.

Vergi Kaçakçılığı Önlenirken Tüketici Mağdur mu Ediliyor?

UTTS, akaryakıt satışlarını kayıt altına alarak vergi kaybını önlemeyi ve sektörde şeffaflığı artırmayı amaçlıyor. 1 Temmuz 2025 sonrası sıfır araçlarda TTB zorunluluğunun kalkması, uygulamada önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu durumun araç fiyatlarına ek bir maliyet olarak yansıyacak olması, tüketiciler arasında endişe yaratıyor. Vergi kaçakçılığının önüne geçmek için uygulanan bu sistemin, araç fiyatlarına yansıması sonucu tüketicilerin nasıl tepki vereceği merak konusu.

Kaynak: HABER MERKEZİ