Otomotiv sektöründe yapılan yeni düzenlemeler, araç fiyatlarında ciddi indirimler getirecek. Şarj edilebilen hibrit araçlarda uygulanacak yüzde 30-70 arasındaki ÖTV indirimi, araç fiyatlarının 500 bin TL’ye kadar düşmesini sağlayacak. Bu durum, araç sahibi olmak isteyenler için büyük bir fırsat yaratıyor ve piyasada hareketlilik bekleniyor.

Otomobil devleri araç fiyatlarında 500 bin TL'ye kadar indirim uygulayacak.

Araç sahibi olmak isteyenleri sevindirecek haber geldi. Fiyatlar 500 bin TL daha düşük olacak...

ARAÇLARA ÖTV İNDİRİMİ GELİYOR

Kamuda tasarruf amacıyla yapılan düzenlemeler kapsamında, şarj edilebilen 70 kilometre üzerindeki hibrit araçlara ÖTV indirimi uygulanacak. Karbondioksit emisyonu 25 gram altında olan ve elektrik menzili 70 km ve üstünde bulunan şarj edilebilir hibrit araçlarda yüzde 30-70 arasında bir ÖTV indirimi sağlanacak.

Yeni düzenlemelere göre, motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1 milyon 350 bin TL’yi geçmeyen araçlara yüzde 60; motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçen fakat 1800 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1 milyon 350 bin TL’yi aşmayan araçlara ise yüzde 70 ÖTV uygulanacak. Şarj edilebilen araçlarda 400-500 bin TL aralığında bir ÖTV indirimi bekleniyor.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, yeni düzenlemelerin geçiş sürecini doğru şekilde yönetmek gerektiğini vurgulayarak, “Gelecek süreçte çevreci araçları destekleyecek yeni ÖTV sisteminin uygulanması şart. Bu sistem, yerli sanayiyi dünya pazarına hazırlayacak ve iç pazarda çevreci teknolojili araçları destekleyecek düzenlemeler sağlayacak,” dedi.

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik ise, “Yeni düzenlemelerle teknik özellikleri uygun PHEV’lere önemli teşvikler sağlandı. Bu tür araçların model sayısının orta vadede artması bekleniyor. Ayrıca, tüketiciler genellikle şarj altyapısı ve uzun yol menzilini göz önünde bulunduruyor, bu nedenle PHEV’ler daha fazla tercih edilebilir,” şeklinde konuştu.

Ocak-Haziran 2023 döneminde, 80 ülkede toplam 5 milyar 643 milyon 758 bin dolar değerinde araç ihracatı gerçekleştirildi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, bu dönemde yapılan dış satımın yüzde 31.9’u otomotiv endüstrisi tarafından sağlandı ve ihracat geçen yıla göre yüzde 3.5 oranında arttı.

İlk yarıda binek otomobil ihracatı 5 milyar 450 milyon 437 bin dolar olarak kaydedildi. Türkiye’nin Fransa’ya gerçekleştirdiği binek otomobil satışları ise 1 milyar 16 milyon 852 bin dolar olarak belirlendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ