Arkeologlar, Bulgaristan'ın Yunanistan ile olan güneydoğu sınırına yakın bir yerde yaptıkları kazıda, yaklaşık 2 metrelik bir antik Yunan Tanrısı Hermes heykelini ortaya çıkardı. Beklenmedik keşif, MÖ 356-339 yılları arasında Makedonya Kralı II. Filip tarafından kurulan terk edilmiş Heraclea Sintica kentindeki antik bir Roma kanalizasyonunun kazısı sırasında meydana geldi.

Heykelin Kazısı

ÇOK İYİ DURUMDA

Şehir MS 388'de meydana gelen bir depremle harap oldu. Baş arkeolog Lyudmil Vagalinski, "Baş kısmı korunmuş. Çok iyi durumda" dedi. Vagalinski, mermer heykelin kanalizasyona yerleştirildiğini ve üzerinin toprakla örtüldüğünü belirtti.

HER ŞEY YASAKLANMIŞTI

Bunun muhtemelen Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak kabul edilmesi ve pagan sembollerin yasaklanması sırasında gerçekleştiğini açıkladı. Vagalinski, "Pagan olan her şey yasaktı ve onlar yeni inanca katıldılar. Ancak görünüşe göre eski tanrılarına da bakıyorlardı" diye ekledi.

Arkeologlar heykelin iyi bir fiyata satılacağını söyledi.

SOMUT NESLERE TAPINMA

Paganizm; tanrısal varlıkları sembolize eden somut nesnelere tapınmayı içeriyordu. Eski Kuzey Avrupa, İskandinav inançları, Yunan, Roma, Mezopotamya ve İran dinleri de paganizmle ilişkilendirilerek tanımlanmıştır.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL