Alzheimer hastası bir anneye veya ailenin bu bölümdeki bir akrabaya sahip olmak, baba tarafında bu hastalığın bulunmasına kıyasla kalıtsal hastalık riskinin daha yüksek olmasına yol açabilir. Mass General Brigham'ın yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre; Uzmanlar, bilişsel gerileme belirtisi göstermeyen ancak beyin  taramalarında amiloid görülen 65 ila 85 yaş arası 4.400 yetişkini analiz etti.

ÖZELLİKLE HAFIZA KAYBI

Araştırmacılar, amiloid miktarı yüksek olan kişilerin annelerinde Alzheimer hastalığının belirtilerinin (özellikle hafıza kaybı) görülme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

AYIRT EDİCİ ÖZELLİK

Beyinde biriken ve bilişsel işlevi etkileyen plaklar oluşturan bir protein olan amiloid, Alzheimer hastalığının (AD) ayırt edici özelliklerinden biridir. Bulgular JAMA Neurology'de yayımlandı.

KADINLARDA 2 KAT FAZLA

Nörolog Hyun-Sik Yang, "Çalışmamız; anne tarafının daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Annede demans öyküsünün olması, çocuklarda klinik öncesi AD riskini artırırken, babada demans öyküsünün daha az etkili olduğu görüldü" açıklamasında bulundu. Alzheimer Derneği'nin verilerine göre; kadınların Alzheimer'a yakalanma olasılığı erkeklerden neredeyse iki kat daha fazla.

Kaynak: HABER MERKEZİ