Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 15 Haziran - 30 Eylül tarihleri arasında ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Valilik, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca, bu yasağı anız yakma, tarla çalışmaları, bağ-bahçe temizliği, çöplerin yakılması, enerji nakil hattı arızaları, piknik, çoban ateşi, yıldırım, kasıt, ihmal veya dikkatsizlik sonucu çıkan yangınları önlemek amacıyla aldığını belirtti.

Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ormanlık ve mesire alanlarında insan ve araç yoğunluğunun artması ve ülkemizde orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan meteorolojik şartların devam etmesi nedeniyle, orman yangını çıkış nedenleri arasında yer alan çeşitli faaliyetleri önlemek amacıyla aşağıdaki kararlar alınmıştır:

  1. Ankara İli Orman Yangınlarıyla Mücadele kapsamında, ilimiz sınırları içerisindeki milli park, mesire alanları ve tabiat parkları hariç olmak üzere, ormanlık alanlara girişler 15 Haziran 2024 - 30 Eylül 2024 tarihleri arasında yasaklanmıştır.

  2. Ormanlık alanlara, sokak hayvanlarını beslemekle görevlendirilenler ve yetkili kamu görevlileri haricinde giriş yasaktır.

  3. Kamping işletmeleri dışında ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecektir.

  4. Yetkili idarelerin gözetiminde bulunan mesire alanları, tabiat parkları ve milli parklarda, belirtilen tarihler arasında, belirlenen yerler dışında ateş, mangal, semaver ve piknik tüpü kullanımı yasaklanmıştır. Bu alanlara 09:00-21:00 saatleri arasında giriş ve çıkış yapılabilecektir.

  5. Ormancılık faaliyetlerinin gereği olarak üretim çalışmaları devam eden kişiler ve bu çalışmaları denetleyen orman idaresi personelleri hariç, diğer vatandaşların ormanlara giriş ve çıkışları yasaklanmıştır.

  6. Orman yasasının 31. ve 32. maddesi kapsamındaki seyrek yerleşim yerleri dahil, orman içi ve bitişiğindeki yerlerde anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden kaynaklanan dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması ve havai fişek kullanımı yasaktır.

  7. Orman civarındaki tesisler ve sanayi kuruluşları, yangın riskine karşı önleyici tüm tedbirleri alacaklardır.

  8. Enerji nakil hatları yapım ve bakımı yapan kuruluşlar, ormanlık alanlardan geçen hatlarda gerekli bakımları yapacak, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alacaktır.

  9. Tüm belediyeler, orman kenarındaki çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve gerekli iş makinelerini hazır bulunduracaktır.

  10. Genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri, drone ve KGYS gibi vasıtalarla etkin gözetim ve denetim yapacak, vatandaşları orman yangını riski konusunda bilgilendirecektir.

  11. İlçe kaymakamlarının emriyle, kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda yangına müdahale edilecektir.

  12. Karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır."

Kaynak: HABER MERKEZİ