Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinin önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, sadece bir mezar değil, tarihin derinliklerinde gizemli simgelerle dolu bir anıt. Anıtkabir'in her detayında, Türkiye'nin köklü tarihini ve bağımsızlık mücadelesinin önemini görmek mümkün. Bu muazzam yapı, sadece mimarlık açısından değil, aynı zamanda içinde barındırdığı sembollerle de dikkat çekiyor.
Edindiğimiz kaynaklara göre Anıtkabir'in içinde yatan sırlar, her adımda ve her detayda gizlenmiş gibi duruyor. Şimdi, bu büyüleyici Anıtkabir’in ardındaki gizemleri keşfetmeye hazır mısınız?
Anıtkabir’in inşasında Türkiye’nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman görev almıştır.
Anıtkabir’in inşa edildiği Rasattepe eski Frig yerleşkesidir. Rasattepe 907 metre yüksekliğindedir. Atatürk’ün bulunduğu mezar odası 905’inci metrededir. Bu Atatürk’ün ölüm saati olan 09.05 geçeye atıftır.   


Anıtkabir’de dalgalanan Türk bayrağı tören mangası tarafından indirilmeden değiştirilir. 
Türklerin doğudan göçen bir kavim olması sebebiyle Aslanlı yola doğu yönünden girilir. Aslanlı yoldaki 24 aslan heykeli 24 Oğuz boyunu temsil eder. Aslanlı yolun taşları Ata’nın huzuruna çıkanların başının öne eğik olması için 5 santimlik boşluk bırakılarak döşenmiştir.
Aslanlı yol bitiminde tören meydanına ulaşılmaktadır. Tören meydanı, TBMM ve Ankara Kalesi’nin kesiştiği aks üzerindedir. TBMM binasının mozoleye uzaklığı 1920 metredir. 1920 aynı zamanda TBMM’nin kuruluş tarihidir.


Tören meydanından sütunlu mozoleye 42 basamaklı bir yol çıkar; bu, Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan ettiği 42 yaşına atıftır. 
Ata’nın kabri 40 tonluk yekpare kırmızı mermerdendir. Atatürk’ün kabri mozolenin altında Türkiye’nin dört bir yanından getirilen vatan toprağındadır. 

Kaynak: Münevver Beyza Morgil