ABD, Ukrayna'ya Rusya'yla yaptığı savaşta ciddi anlamda destek verdi. Ancak anlaşmadan yararlanan tek ülke Ukrayna değil. Analistler, ABD'nin en önemli silah ve askeri üretim sistemlerinden bazılarının kusurlarına ilişkin paha biçilmez bilgiler elde ettiğini söylüyor.

Savaşın başladığı 2022 yılından bu yana ABD, Ukrayna'nın en önemli müttefiki oldu ve Ukrayna Hükümeti'ne toplam 107 milyar dolar yardım sağladı. Füzelerin engellenmesinden insansız hava araçlarına ve ağır silahlara kadar ABD, doğu ve güney Ukrayna'daki savaş alanlarındaki zayıf yönlerine dair değerli bilgiler elde ediyor.

ROTALARINDAN ÇIKARDILAR

ABD'nin eksikliklerini ortaya çıkardığı alanlardan biri de elektronik savaş... Rusya'nın sinyal bozucu sistemleri, GMLRS roketleri ve Excalibur topçu mermileri de dahil olmak üzere hassas silahlarda büyük sorunlar yarattı. Rusya'nın elektronik harp birimleri, füzeleri ve mermileri hedeflerine yönlendirmek için kullanılan GPS navigasyon sistemlerini karıştırma, onları rotadan çıkarma ve kullanılamaz hale getirme konusunda giderek daha usta hale geldi.

Askeri analist Stacie Pettyjohn, "Savaş, bazı ABD hassas güdümlü mühimmatlarının son derece başarısız olduğunu ortaya çıkardı" dedi. Buna karşılık, ucuz, kullanıma hazır dronlar Ukrayna'da son derece önemli bir rol oynadı.

Kaynak: HABER MERKEZİ