73 yaşındaki Carlos Nobre, Amazon yağmur ormanları konusunda dünyanın en iyi uzmanlarından biri. Uzun süre de bu hayati bölgenin geleceği konusunda iyimserdi. Ancak durum tamamen değişti. Bugün, onlarca yıldır görülen en kötü yangınlarla harap olan dünyanın en büyük ormanının varoluşsal bir tehlike altında olduğu uyarısında bulunuyor.

KAYBETME RİSKİ BÜYÜK

AFP'ye verdiği röportajda, dünyanın Amazon'u kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Brezilya'da yakın tarihin en şiddetli kuraklığı, ülkede son on yılın en büyük yangınlarını körükledi ve ülkenin yüzde 80'ini duman kapladı.

İNSANLAR ÇIKARIYOR

Amazon'daki yangınların çoğu tarımsal amaçlı olarak insanlar tarafından yasa dışı olarak çıkarılıyor. Suçlular, uyduların yangını ancak yangın 30 veya 40 metrekareye yayıldığında tespit ettiğini fark ettiler. Nobre, "Bu onlara tutuklanmadan önce bölgeyi terk etmeleri için zaman kazandırıyor" dedi.

YÜZDE 50'Sİ GİDECEK

Nobre, "Küresel ısınma devam ederse ve ormansızlaşmayı, bozulmayı ve yangınları tamamen durdurmazsak, 2050 yılına kadar geri dönüşü olmayan bir noktayı geçmiş olacağız. 30-50 yıl içinde ormanlarımızın en az yüzde 50'sini kaybedeceğiz" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ