Dost canlısı bir taksi şoförü veya özenli bir garson, birçok ülkede bahşişle ödüllendirilir. Ancak bazı ülkelerin farklı kuralları ve gelenekleri vardır. Tatildeyken bahşiş verirken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Avrupa'nın çoğunda faturanın %5-10'u uygun bir bahşiş olarak kabul edilir. Personelin bahşişlere daha fazla ağırlık vermesi nedeniyle %15-20'nin beklendiği ABD veya Kanada'da miktar daha fazla yükselebilir. Ama dikkat edin. Bazen faturaya zaten hizmet bedeli dahil edilir.

NAKİT ÖDEME EN İYİSİ

Paranın doğrudan garsona veya başka bir hizmet sektörü çalışanına gittiğinden emin olmak istiyorsanız, genellikle nakit bahşiş vermek en iyisidir. Ancak Avrupa ve Kuzey Amerika'daki büyük kuruluşlarda kredi veya banka kartıyla da bahşiş bırakabilirsiniz. Bazı ülkelerde fatura tutarının yuvarlanması yeterlidir. Almanya, Belçika, Danimarka, Hırvatistan, Lüksemburg, Hollanda ve İsviçre'de 4.50 euroluk içeceği 5 euroya yuvarlayabilirsiniz. İrlanda, İngiltere, Fransa, Yunanistan ve İspanya'da restorandan çıkarken bahşişi masaya bırakmak gelenekseldir.

Waiter and Customers in Izakaya

FAZLADAN KAHVE PARASI

Birçok Asya ülkesinin farklı bahşiş kültürü vardır. Bahşiş vermek yaygın değildir. İyi hizmetin garanti edildiği Japonya'da bahşiş bırakmak hakaret olarak görülebilir. Barlarda, restoranlarda ve otellerde genellikle fiyatlara hizmet bedeli dahildir. İngiltere ve İrlanda'daki barlarda genellikle barmene bahşiş verilmesi beklenmez. Ancak hizmetten memnun kaldıysanız "kendinize bir tane alın" deyip onlara içecek ısmarlayabilirsiniz. İtalya'da fazladan bir kahve sipariş edip bunun parasını öderseniz, daha sonra bu mekana gelen ve parası çıkmayan kişilere bu kahve servis edilir.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül