Doktor Maria C. Carrillo, "Bazı hafıza değişiklikleri yaşlanma sürecinin normal bir parçası olabilir. Ancak değişiklikler günlük yaşamı etkilemeye başladığında veya kişinin normal davranışları önemli ölçüde değiştiğinde, bunu kontrol ettirmek en iyisidir. Artık hastalığın erken evreleri için bazı tedaviler var. Bazıları da geliştirilme aşamasında. Erken ve doğru teşhis, mevcut ve gelecekteki tedaviler için uygunluğu belirlemeye yardımcı olabilir" dedi.

SÜREKLİ AYNI SORULAR

Alzheimer Derneği'ne göre; doktorunuzla görüşmeniz gereken çeşitli durumlar ise şunlardır: KISA SÜRELİ HAFIZA KAYBI: Bu, önemli tarihler veya olaylar gibi yakın zamanda öğrenilen bilgileri unutmayı, aynı soruları tekrar tekrar sormayı ve notlar gibi hafıza yardımcılarına giderek daha fazla güvenme ihtiyacını içerebilir.

BEN ŞU AN NEREDEYİM?

PLANLAMA VEYA SORUN ÇÖZMEDE ZORLUKLAR: Bu, bilindik bir tarifi takip edememe veya aylık faturaları takip etmede zorluk şeklinde ortaya çıkabilir. DÜZENLİ GÜNLÜK GÖREVLERİ TAMAMLAMADA ZORLUK: Bilindik bir yere nasıl gidileceğini hatırlayamama, alışveriş listesi düzenleyememe veya favori bir oyunun kurallarını unutma gibi belirtiler yaşanır. ZAMAN VE MEKAN HAKKINDA KAFA KARIŞIKLIĞI: Alzheimer veya bunama ile yaşayan kişiler tarihleri, mevsimleri ve zamanın geçişini unutabilir. Bazen nerede olduklarını veya oraya nasıl geldiklerini unutabilirler.

YANLIŞ KELİMELER

KONUŞURKEN VEYA YAZARKEN SORUNLAR: Bunlara bir sohbeti takip etmede veya sohbete katılmada sorun yaşama, sohbetin ortasında durma ve nasıl devam edeceğine dair hiçbir fikrin olmaması dahil olabilir. Ayrıca tanıdık bir nesneyi adlandırmada yanlış kelimeler kullanılabilir. Örneğin, "saat"e, "yelkovan saati" demek gibi...

BİR DAHA BULAMAZLAR

EŞYALARI YANLIŞ YERLERE KOYMAK: Bu, eşyaları alışılmadık yerlere koymayı veya onları kaybetmeyi içerir.

AZALMIŞ VEYA ZAYIF MUHAKEME: Demansla (bunama) yaşayan bireyler muhakeme veya karar vermede değişiklikler yaşayabilirler. Örneğin, parayla uğraşırken çok kötü kararlar verebilirler. Veya kendilerini temiz tutmaya daha az dikkat edebilirler.

SİNİRLİ OLABİLİRLER

İŞTEN VEYA SOSYAL AKTİVİTELERDEN ÇEKİLME: Alzheimer veya bunama hastalığı olan kişi, bir sohbeti sürdürme veya takip etme yeteneğinde değişiklikler yaşayabilir. Sonuç olarak; hobilerden, sosyal aktivitelerden veya diğer ilgi alanlarından kendisini çekebilir. RUH HALİ VEYA KİŞİLİKTE DEĞİŞİKLİKLER: Semptomlar arasında kafa karışıklığı, şüphecilik, depresyon, korku veya endişeli olma yer alabilir. Bir rutin bozulduğunda kişi ayrıca sinirli olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ