Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında Beştepe'de dün gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı yaklaşık 4.5 saat sürdü. Toplantının ana gündem maddesi, finans piyasalarının gelişimini ve istikrarını destekleyecek politika ve tedbirlerdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Türkiye Yüzyılı'nda fiyat istikrarını temel alan sürdürülebilir, kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması, stratejik yatırımların desteklenmesi, küresel ekonomide ortaya çıkabilecek risklere karşı finansal istikrarın güçlendirilmesi, yerel tasarrufların artırılması ve finansmana erişimin genişletilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Sabah gazetesinin haberine göre, toplantıda öne çıkan bazı başlıklar ve tespitler şunlardı:

Piyasa istikrarı üzerinde özel bir vurgu yapılıyor. Fiyat istikrarının ve finansal istikrarın korunması, yüksek katma değeri olan ve ihracata odaklanan yatırımların teşvik edilmesi için önemli olacak. Bu hedefe ulaşmak için özellikle Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) gibi yatırımcıların finansmanını artırıcı önlemler devreye alınacak. Ayrıca, finansal piyasalarda Türk lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi sağlanacak.

GDGDH

Dijital Türk Lirası Projesi, Merkez Bankası öncülüğünde hızlandırılacak ve Türk lirası cinsi yatırım araçlarının çeşitliliği ve cazibesi artırılacak. Dijital Türk Lirası için gerekli idari düzenlemelerin 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Dijital Türk Lirası Projesi'nin birinci fazı dahilinde, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme Aralık 2022'de gerçekleştirilmişti.

Bu yıl, seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımıyla geniş katılımlı pilot testler yapılacak. Bu çerçevede, dağıtık defter teknolojilerinin ödeme sistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konuları kapsayan özgün mimari testler devam ediyor.

Katılım finans ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da güçlendirilecek. Katılım Finans Çerçeve Kanunu hazırlıkları tamamlanacak ve bu kanun ile Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği kurularak, katılım finans kuruluşlarının faaliyetlerinin genişletilmesi ve reel sektöre daha fazla destek sağlanması amaçlanıyor.

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi kapsamında Faz 2 uygulamasına 2021'de  geçilecek

Aile ve Gençlik Bankası ile ilgili çalışmalar, yakın gelecekte Meclis'e sunulacak. Bu banka, doğalgaz ve petrol gelirlerini kullanarak gençlerin eğitimi, istihdamı, evlilikleri, çocuk bakımı gibi alanlarda katkı sağlamak amacıyla kurulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın çalışma modeli, Norveç Varlık Fonu benzeri bir sistemle işlemesi öngörülüyor. Norveç Varlık Fonu, dünya genelinde 60'tan fazla ülkede ve 10 binden fazla firmada yatırımlara sahip bir fondur. Banka, gençlere hibe ve teşvik programları ile destek sağlayacak.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Kaynak: Haber merkezi-mynet