Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube'da yayınlanan gündem değerlendirme programında Vaniköy'deki tartışmalı yapı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Odatv yazarı Hürrem Elmasçı'nın, yapının şu an Chelsea futbol kulübünün eski sahibi Roman Abramoviç’e ait olduğunu iddia ettiği yapıya dair konuşan Altaylı, binanın geçmişini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu döneme dayandırdı.

"Küçük Kulübe ve Ahırdı"

Altaylı, 1996 yılında söz konusu alanda sadece küçük bir kulübe ve ahır bulunduğunu belirtti. Yapının Adnan Oktar'a geçiş sürecine de değinen Altaylı, “Adnan Oktar orayı 3.500 TL'ye kiraladı. O dönem belediye Refah Partisi'nin yönetimindeydi. Adnan Oktar, AKP döneminde bu yapıyı büyüterek kampüs haline getirdi. 2006 yılında İBB’ye durumu şikayet ettik fakat hiçbir işlem yapılmadı.” dedi.

Kaçak Yapı İddiaları ve Şikayetler

Vaniköy sırtlarında bulunan bu yapıyla ilgili, arazide ağaçların kesilerek kaçak inşaat yapıldığı iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ejder Batur ise yapının İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahasında olduğunu ve bu nedenle gerekli cezai işlemlerin ivedilikle yapılması için ilgili kuruma uyarı yazısı gönderildiğini belirtti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yapıyla ilgili olarak "İmar Kirliliğine Neden Olma" suçundan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İBB’den Açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, yapının sorumlularının basit onarım izni aldığını ancak iznin kapsamının dışına çıkarak kaçak yapılar inşa etmeye çalıştığını tespit ettiklerini açıkladı. Bu gelişme üzerine İBB, yapı tatil tutanağı düzenleyerek inşaatı durdurdu ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de bilgilendirildiği belirtildi.

İmar ve Gerçek Durum

Yapının kaçak şekilde inşa edildiği iddiaları araştırılırken, 11 Temmuz 2018 tarihinde İhlas Haber Ajansı'nın havadan çektiği görüntülerde yapının yeni olmadığı ortaya çıktı. Odatv'nin ulaştığı arşiv imar görüntüleri ise İBB’nin villa çevresindeki kaçak yapıları yıktığını gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ