Almanya'nın eski komünist doğusundaki nispeten varlıklı Zwickau'da, ekonomik belirsizlik ve çalkantılı bir geçmiş, önemli bölgesel seçim öncesinde aşırı sağa desteği artırdı.

KAYBETMEKTEN KORKUYORLAR

Zwickau Belediye Başkanı Constance Arndt, "İnsanlar yıllar içinde inşa ettikleri her şeyi tekrar kaybetmekten korkuyor" dedi. AFP'ye konuşan bir yetkili, pazar günü Saksonya eyaletinde yapılacak seçimler öncesinde "neden bu kadar kötü bir ruh hali içinde olduğumuzu" anlamak için "belki de geçmişe bakmak" gerektiğini söyledi.

BELİRLİ REFAH SEVİYESİ

Zwickau sakinlerinin, 1990'da Almanya'nın birleşmesinden sonraki acı verici gerileme döneminin ardından "belirli bir refah seviyesine" ulaştığını söyledi. Şehir, yeniden canlanmasını kısmen otomotiv üretiminin merkezi haline gelmesine borçludur. Volkswagen bölgede önemli bir işverendir.

PROTESTO AMACIYLA

Ancak koronavirüs salgınından Ukrayna savaşına ve yüksek enflasyona kadar son krizlerin, "kaybetme korkusunu" yeniden tetiklediği belirtildi. Yaklaşık 90 bin nüfuslu kentin bağımsız belediye başkanı, bunun sonucunda bazılarının "protesto amacıyla" aşırı sağcı AfD partisine oy verdiğini söyledi. Yılbaşında AfD'nin bazı üyeleri, sığınmacıların toplu olarak sınır dışı edilmesi planlarının görüşüldüğü bir toplantıya katılmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ