Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkedeki sınır kontrollerinin planlanan şekilde genişletilmesini savundu. Başbakan, "Düzensiz göç istemiyoruz. Eğer geçen yıl olduğu gibi 300.000 kişi Almanya'ya geldiyse ve bunlardan sadece bazıları korumaya hak kazandıysa bu hiç iyi değil" dedi.

YAKINDAN BAKMALIYIZ

Scholz, "Bu nedenle, kimin girme hakkına sahip olduğuna daha yakından bakmak gerekiyor. Çünkü ne yazık ki tüm komşularımızın yapması gerekeni yapacağına tam olarak güvenemiyoruz" diye konuştu.

SERBEST GEÇİŞ SIKINTISI

Almanya, 29 Avrupa ülkesinde yaşayan yaklaşık 420 milyon insanın sınır kontrollerine tabi tutulmadan serbestçe seyahat etmesine olanak tanıyan Schengen bölgesinin bir üyesidir. Ancak Almanya'nın Polonya da dahil olmak üzere dokuz sınırının bazılarında kontroller halihazırda uygulanıyor.

UYGUN ŞEKİLDE

Scholz'un yorumları, Almanya'nın pazartesi günü Lüksemburg, Belçika, Hollanda ve Danimarka ile olan sınırlarının kontrollerini genişletmesinin ardından geldi. Scholz, ilk etapta altı ay sürmesi planlanan sınır kontrollerinin Avrupa yasalarına uygun şekilde yürütüleceğini vurguladı.

Muhabir: Tamer Ayeri